Pages Navigation Menu

O noua Constitutie in Egipt

O noua Constitutie in Egipt

egipt

Noua Constitutie egipteana a fost aprobata cu o majoritate covarsitoare de voturi, legitimand astfel regimul instaurat de general Abdel Fattah al-Sisi, dupa inlaturarea de la putere a presedintelui Morsi de catre armata.

Dintre cei peste 53,4 milioane de alegatori eligibili, la referendum s-au prezentat 20,6 milioane de persoane, 19,98 milioane votand in favoarea noii Constitutii, conform Comisiei electorale egiptene.

Referendumul a fost asteptat cu emotii si ingrijorare de guvernul interimar, numit de armata, care a sperat sa obtina un prag de prezenta la urne mai bun decat cel de la referendumul pentru Constitutie organizat in 2012 de fostul presedinte Morsi (32,9%), pentru a legitima astfel destituirea si arestarea acestuia, ca fiind o expresie a vointei poporului egiptean, anunta mondonews.ro.

Merita amintit si faptul ca scrutinul a fost puternic contestat de Fratia Musulmana, adepti ai fostului presedinte egiptean. Peste 350 de persoane au fost arestate in timpul celor doua zile de scrutin pentru incercarile nenumarate de a preturba votarea.

Din noua Constituţie au fost indepartate o serie de clauze ce deschideau calea unei islamizari a legii (motivul revoltei impotriva lui Morsi), insa puterile institutionale au fost modificate nesemnificativ, consolidand si mai mult influenta armatei in viata politica.

Romania ar putea avea de asemenea anul acesta o noua Constitutie. Introducerea pedepsei cu moartea, votul obligatoriu, mutarea capitalei la Brasov sau revenirea la monarhie sunt doar cateva dintre miile de propuneri de modificare a Constitutie, legea fundamentala a unui  stat, in care sunt consemnate principiile de baza ale organizarii lui.

 

 

Sursa foto: agerpres.ro, christiantour.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>