Pages Navigation Menu

O CARTE PE SĂPTĂMÂNĂ! Câștigă ”Casa în flăcări”, de Eugenio Barba

O CARTE PE SĂPTĂMÂNĂ! Câștigă ”Casa în flăcări”, de Eugenio Barba

Pe parcursul a 20 de săptămânii, Newsup.ro va derula o campanie în care veți putea câștiga o carte oferită de sponsorii noștri.

casa in flacari- 4 bucati

Cartea „Casa în flăcări. Despre regie și dramaturgie“ de Eugenio Barba este cea care dă startul campaniei „O carte pe săptămână” și poate deveni a ta dacă vei respecta cele patru cerințe pe care le vei găsi la sfârșitul materialului.

Volumul lui Eugenio Barba este compus, în principal, din bucăţi autobiografice, trimiţând la ideea de „sub-partitură” sau „referinţă personală”, chemată să subântindă acţiunile şi reacţiile fiecărui participant la actul teatral, însăilate cu reflecţii personale asupra teatrului şi cu mărturii de creaţie aparţinând membrilor Teatrului Odin, însoţite de comentariile celui care le-a fost mentor timp de decenii.

Recurgând la câteva dintre tehnicile sale preferate de lucru, precum montajul sau istoriile paralele (ce ar trebui urmărite în simultaneitate, nu în succesiune, adică exact aşa cum ar funcţiona într-un spectacol), autorul reuşeşte să ilustreze în scris, prin chiar felul scriiturii, modalităţile în care a încercat de-a lungul vremii să-şi articuleze universul scenic.

„Cunoaştem cu toţii istoria teatrului care explică circumstanţe şi fapte, teorii, ipoteze, interpretări şi influenţe. Dar dedesubtul ei curge o altă istorie, subterană şi anonimă ca forţele noastre obscure. E o urzeală de pasiuni, solitudine şi miraje, obstinaţie ce pare orbire sau fanatism, coincidenţe, iubiri şi refuzuri, răni şi obsesii tehnice. Povesteşte despre bărbaţi şi femei care luptă pentru a evada din ei înşişi şi din teatrul timpului lor.

Istoria subterană a teatrului a fost casa mea. Am hoinărit prin încăperile sale ca să descopăr identitatea mea profesională. În colţuri întunecoase am dat peste moştenirea pe care strămoşii mei mi-au încredinţat-o: rădăcinile mele şi aripile mele.

Când am început, mă simţeam un orfan. În Europa nu mai exista o unică tradiţie teatrală. Marea Reformă a secolului XX, „big bangul” teatrului, a generat multe mici tradiţii nomade. Ele nu aparţineau unei culturi sau unei naţiuni. La originea fiecăreia dintre ele erau un totem, un actor sau un regizor care, târât de o necesitate personală, a inventat superstiţii şi tehnici pentru a-i da viaţă. Aceste superstiţii şi tehnici erau încarnate în indivizi. Călătoreau, contagiau, răspândeau ciuma, nepăsători faţă de frontierele, modele şi coerciţiile Istoriei.

Pentru totemuri, teatrul a fost mereu o enclavă: un pumn de bărbaţi şi femei uniţi pentru a cultiva cu rigoare artizanală ceea ce în ochii altora părea o grădină exotică sau o utopie. În realitate toţi, de la Stanislavski la Grotowski, au înălţat o fortăreaţă din ziduri de vânt, în acelaşi timp insulă a libertăţii şi refugiu în faţa spiritului timpului.”

(Fragment din volumul „Casa în flăcări. Despre regie și dramaturgie“ de Eugenio Barba, publicat în Colecția Yorick a Editurii Nemira)

Cum participi?

1. Abonează-te la Newsletter-ul Newsup!

2. Like paginii de Facebook Newsup!

3. Spune-le și prietenilor tăi de concurs! Dă un share acestui articol (găsești butonul sus, în stânga). Pentru a putea verifica dacă ai respectat această cerință, te rugăm să lași publică postarea.

4. Comentează la acest post cu numele tău întreg!

*Perioada concursului: 6 – 12 aprilie 2015

*Câștigătorul va fi tras la sorți și va fi anunțat pe pagina de Facebook NewsUP!

*Atenție! Numai participanții care îndeplinesc cele patru cerințe de mai sus vor fi luați în considerare!

36 Comments

 1. Particip!

 2. constantin maricica

 3. Mihai Tanasie

 4. Ione Pascu

 5. Puiu Silvia

 6. Pop Delia

 7. Lazar Adrian

 8. Gavril Dana Tatiana

 9. stamate dragos

 10. Particip

 11. Teodosiu Cezar-Georgian
  Particip!

 12. Costache Viorel

 13. Muresan Gabriela.

 14. candrea nadia alina

 15. Alexandru Raul

 16. Armulescu Madalin

 17. Armulescu Madalin Petrisor

 18. MARTON MONICA GABRIELA

 19. Capilna Calin Valeriu

 20. SHARE-https://www.facebook.com/tender.carmenmarilena/posts/1124083667608836?pnref=story,FB-CARMEN MARYLENA TENDER

 21. prezenta :D particip

 22. CODREANU IOANA MONICA

 23. Varga Marton

 24. Andreea Luiza

 25. Filimon Raluca

 26. Claudia Lungu

 27. Radu Dobre

 28. muresan gabriela

 29. Paul Cristian Geletu

 30. Murarasu Oana-Nicoleta

 31. Lita Romica Marius

  • Acest concurs s-a încheiat acum două luni. Ca alternativă, ați putea să participați la alte concursuri organizate de site-ul newsup.ro, dar care se desfășoară în prezent.

 32. panescu ion

 33. Acest concurs s-a încheiat acum două luni. Ca alternativă, ați putea să participați la alte concursuri organizate de site-ul newsup.ro, dar care se desfășoară în prezent.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>