Pages Navigation Menu

O calatorie la portile cerului – Meteora

O calatorie la portile cerului – Meteora

meteora-(1)

In centrul Greciei, acolo unde raul Pinios izvoraste din canioanele Pindus si se revarsa spre campia Tesaliei, exista o intinsa padure de roci gigantice in varful carora este concentrat un numar impresionant de salase de cult religios. Acolo se afla Meteora, esenta crestinismului ortodox ce ocupa al doilea loc ca importanta religioasa in Grecia, dupa Muntele Athos.

Plimba-ti pasii catre un tinut spiritual, un loc sacru inconjurata de peisaje ce-ti taie rasuflarea, un loc inchinat creatiilor Naturii si al rugaciunii. Descopera o punte ce te poarta catre absolut, viziteaza Meteora!

Meteora este un complex de manastiri, un important Centru Monastic Ortodox, construit de calugarii ortodocsi intre secolele IX- XII, ca o cale ce duce catre Dumnezeu. Intre 1356-1372 calugarul Athanasius a intemeiat  cea mai importanta manastire din tot complexul – Marele Meteor in Platis Lithos. Initial au existat 24 de manastiri, dar astazi doar 6 dintre ele mai functioneaza, restul fiind inchise sau ruine.

varlaam-meteora-(5)

Drumul catre aceasta creatie, ce depaseste cu mult orice imaginatie, este extrem de pitoresc si fascinant. Serpuind prin serpentinele vaii Tasaliei, cu ale sale privelisti de basm ce ti se dezvaluie in fata ochilor, iei parte la o adevarata capodopera a naturii.

Intregul itinerariu esti hipnotizat/a si asa vei ramane pentru o vreme. Din intinsa campie rasare, ca din neant, o padure de formatiuni stancoase, unde rocile gigantice sculptate de timp tin locul copacilor seculari.

De jos imaginea este spectaculoasa, insa, privita de sus este inaltatoare. In varful formatiunilor stancoase descoperi o lume rupta de realitate, ce pare  a fi, mai degraba, o punte catre taramul de nicaieri.

Pana in secolul al XVIII-lea, accesul in complexul monastic s-a facut cu ajutorul franghiilor si a scarilor din lemn, inclusiv hrana calugarilor a fost transportata astfel. Odata cu cresterea numarului turistilor care viziteaza anual aceast taram de basm s-a recurs la alte metode. S-au creat trepte sapate in piatra si poduri suspendate ce fac posibil accesul mai usor intre salase.

Aceasta destinatie este perfecta pentru oricine. Accesul catre portile cerului se face cu dificultate medie pentru ca pe de o parte stau rocile neclintite, iar pe de cealalta parte abisuri de 300-550 m. Senzatia pe care o traiesti parcurgand acest itinerariu este divina si inaltatoare.

Meteora_Agios_Nikolaos_Anapafsas_IMG_7817

Sursa: grecia.de-weekend.ro; crestinortodox.ro

Sursa foto: crestinortodox.ro

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>