Pages Navigation Menu

Noi specii de paraziţi, descoperite de cercetători clujeni

Noi specii de paraziţi, descoperite de cercetători clujeni

paraziti

Cercetători clujeni au descoperit trei specii noi de paraziți în urma unor expediții făcute în străinătate, în prezent aceştia lucrând împreună cu alți cercetărori străini la descrierea altor specii colectate din România, Kenya, Coasta de Fildeş şi Republica Centrafricană.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de reprezentanții Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj, o echipă de cercetători de la Disciplina de Parazitologie şi Boli Parazitare au participat, în ultimii ani, la mai multe expediţii ştiinţifice desfăşurate atât în ţară, cât şi în regiuni tropicale, reușind să facă importante descoperiri ce țin de paraziți și boli parazitare, în baza unui proiect de cercetare finanțat din fonduri naționale, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Astfel, echipa de cercetători ai Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca coordonată de profesorul Andrei Mihalca a descoperit și a făcut studii pe o nouă specie de protozoar parazit de la o șopârlă din Kenya, rezultatele fiind publicate în revista Systematic Parasitology.

Tot în Kenya, specialiştii clujeni au descoperit şi descris o nouă specie de parazit extern la antilopele dik-dik, descoperirea fiind publicată în revista americană Journal of Parasitology, în 2015.

“Noi nu suntem specialiști pe grupe de paraziți, noi suntem medici veterinari, lucrăm cu boli, mai mult pe parte de animale domestice, câini, de exemplu, dar în aceste expediții luăm probe și de la animale sălbatice. De exemplu, la căpușele descoperite în Ungaria, experții de acolo au descoperit căpușa, dar noi am făcut analiza de genetică moleculară”, a mai declarat profesorul Andrei Mihalca.

Potrivit acestuia, proiectul de cercetare finanțat din fonduri naționale are o valoare de aproape 1,5 milioane de lei și ar fi trebuit să dureze trei ani, respectiv să se încheie în 2014, însă din cauză că alocarea fondurilor a fost reeșalonată proiectul se va încheia abia în 2016.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>