Pages Navigation Menu

Noi informaţii despre “inima” nucleului Pământului

Noi informaţii despre “inima” nucleului Pământului

inside_the_earth_1920x1080

Cercetări efectuate de savanţii chinezi şi americani au arătat că partea centrală a nucleului Terrei are, la rândul său, o regiune distinctă în centrul său, savanţii spunând că datele obţinute indirect oferă noi informaţii despre ceea ce se află în mijlocul Pământului, informează bbc.com.

Cercetătorii cred că structura cristalelor de fier din “inima” nucleului planetei sunt diferite de cele aflate în regiunea exterioară a nucleului intern, potrivit unui articol publicat în revista Nature Geoscience.

În condiţiile în care cercetătorii nu pot fora în adâncime până la nucleul planetei, structura şi compoziţia acestuia rămân într-o oarecare măsură un mister.

Astfel, cercetătorii au folosit ecouri generate de seisme pentru a studia nucleul planetei, analizând modul în care se schimbă pe măsură ce străbat diversele straturi ale planetei.

“Undele ricoşează înainte şi înapoi de pe o parte a Terrei pe cealaltă parte”, a spus profesorul Xiaodong Song, de la Universitatea Illinois din Urbana-Champaign.

Song şi colegii săi din China spun că aceste date sugerează că nucleul planetei – o regiune solidă care are mărimea comparabilă cu a Lunii – este alcătuit din două părţi.

Datele obţinute din studierea undelor seismice sugerează că cristalele din partea interioară a nucleului sau “inima nucleului interior” sunt aliniate pe direcţia est-vest, adică sunt culcate pe o parte, dacă am privi nucleul de deasupra Polului Nord.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>