Pages Navigation Menu

NOAPTEA MUZEELOR 2015: Proteste puse la cale de organizatori

NOAPTEA MUZEELOR 2015: Proteste puse la cale de organizatori

Ediția din 2015 a Nopții Muzeelor va fi marcată de un protest pe care membrii Rețelei Naționale a Muzeelor din România doresc să îl facă public într-o formă subtilă și inedită.

noaptea muzeelor

În ultimii ani, numărul muzeelor și al colecțiilor a scăzut destul de mult din cauza retrocedărilor clădirilor în care funcționează.

În semn de protest pentru neglijența de care dau dovadă instituțiilor abilitate cu renovarea și îngrijirea monumentelor istorice și a clădirilor cu caracter cultural, fiecare muzeu va alege un obiect reprezentativ care în seara evenimentului va fi acoperit cu o pânză neagră. Această formă de protest care va însoți întreaga campanie de promovare a Nopții Muzeelor 2015 îi va atenționa pe vizitatori că este foarte probabil ca în curând acel obiect să nu mai poată fi admirat din cauza ritmului cu care dispar muzeele și colecțiile muzeale în România.

Protestul este primul de acest tip din seria de acțiuni strategice ale Rețelei Naționale a Muzeelor din România cu privire la starea patrimoniului muzeal din România.

O serie de instituții culturale din toată țara au răspuns apelului  Rețelei Naționale a Muzeelor din România de a se alătura acțiunii: Complexul Muzeal Arad, Muzeul Casa Mureşenilor și Casa Ştefan Baciu, Brașov,  Muzeul Memorial „Octavian Goga”, Ciucea, Cluj, Muzeului Național “George Enescu”, București, Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu”, Iași, Palatul „Alexandru Ioan Cuza” de la Ruginoasa, Iași, Muzeul Unirii, Iași, Muzeul „Poni-Cernătescu”, Iași, Muzeul Literaturii Române Iași, Muzeul „George Topîrceanu”, Iași, Muzeul de Artă Brașov, Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Muzeul de Artă Vizuală Galați, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Cluj-Napoca, Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță, Caransebeș, Muzeul Judeţean de Etnografie şi Artă Baia Mare, Muzeul Județean de Istorie și Artă, Zalău, Muzeul Municipal Câmpulung, Muzeul Naţional al Petrolului, Ploieşti, Muzeul Țăranului Român,  Muzeul Județean ”Teohari Antonescu”, Giurgiu,  Complexul Astronomic, Baia Mare, Universitatea “Spiru Haret”_ Facultatea de Arhitectură, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei_Colecția de Istorie a Farmaciei , Muzeul Agriculturii, Slobozia, Muzeul de Artă – Craiova, Palatul Jean Mihail, Complexul Muzeal ”Iulian Antonescu” Bacău.

Reprezentanții Facultății de Arhitectură din cadrul Universității „Spiru Haret”, București,  și-au explicat gestul de a protesta chiar în noaptea în care mii de muzee din Europa își deschid porțile, conform site-ului www.noapteamuzeelor.ro

În semn de solidaritate cu protestul Noaptea Muzeelor, macheta Favorit-ului, spaţiu cultural simbol  al cartierului Drumul Taberei,va fi acoperită, pentru a reflecta starea lui actuală: excluderea  din viaţă  publică. În cadrul expoziţiei, publicul va interveni pe machetele fâşiei Drumul Taberei, de  la  intersecţia  Răzoare până la Piaţă Moghioroş. Vom dezbate împreună viaţa actuală a cartierului, locul lui în  cotidianul locuitorilor săi şi ai Bucureştiului.

Am ales Drumul Taberei pentru că la începuturile sale a fost cartierul grădina al Bucureştiului,  presărat  cu spaţii publice, culturale, sportive şi de relaxare care s-au ancorat rapid în memoria  colectivă şi  afectivă a locuitorilor săi. În prezent spaţiul sau public este anihilat de şantiere infrastructurale,clădiri improvizate, îngrădiri şi reamenajări ce nemulţumesc mare parte din locuitorii săi.

Închiderea cinematografului şi distrugea sistematică a interiorului sau au transformat zona Favorit  din  centru al cartierului în non-spaţiu. Şi cu toate acestea, în Drumul Taberei s-a coagulat, spontan dar cu seriozitate, un grup de iniţiativă ce îşi cere dreptul la un centru comunitar şi cultural, la spaţiu public confortabil pentru toţi, la funcţiuni atractive care să revitalizeze parterele.

Pornind dela Grupul Iniţiativa Favorit şi de la exemplele implicării CeRe, va aducem astfel în discuţie  interpretări ale unei părţi de realitate bucureşteană. Ascunderea unei părţi din macheta, Favoritul  deja  absent fizic, nu va afecta discuţia: vom vorbi despre lipsa lui dar şi despre cum putem,  împreună,  să îl aducem înapoi.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>