Pages Navigation Menu

Noaptea Europeana a Muzeelor in Romania

Noaptea Europeana a Muzeelor in Romania

muzeu

Peste 150 de muzee si expozitii de cultura si educatie din Romania isi deschid gratuit portile in noaptea de 17 spre 18 mai, in cadrul evenimentului Noaptea Europeana a Muzeelor. Pe langa expozitiile permanente ce pot fi vizitate tot timpul anului, in cardrul Noptii Muzeelor, organizatorii pregatesc expozitii exceptionale, spectacole, concerte, proiectii si ateliere interactive. Editia de anul acesta este cea de a zecea organizata si in Romania.
Vezi aici ce muzee sunt deschise in orasul tau de “Noaptea Muzeelor”
Care sunt pricipalele atractii din Bucuresti?
1. Muzeul Bellu
Programul evenimentului organizat de entitatea muzeală Bellu cuprinde, între orele 19.00 şi 21.30, tururi ghidate gratuite prin care vă sunt prezentate o parte din lucrările ansamblului muzeal.În mod cu totul deosebit, spaţiul neconvenţional al cimitirului Bellu va găzdui, între orele 22.00 şi 23.30, ÎN PREMIERĂ, piesa de teatru “Viaţă de cimitir”, având-o pe actriţa Rodica Popescu Bitănescu atât în rolul principal, cât şi în ipostaza de regizor.Publicul prezent la eveniment se va putea delecta, în ultima parte a programului, cu un Recital de muzică clasică, desfăşurat până la ora 01.00 (ora închiderii).
2. Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa
Muzeul va ofera acces gratuit la expozitia permanenta in intervalul 19.00 – 00.00
3.Muzeul Naţional „George Enescu” (Palatul Cantacuzino)
Va asteapta cu o serie de concerte cu incepere de la ora 19.00 si cu un atelier de origami care debuteaza la ora 19.30. De asemenea timp de o jumatate de ora, de la 19.00-19.30 muzeul va pregateste o expozitie de arta vie in curtea muzeului.
4.Muzeul Naţional de Artă al României
Noaptea Muzeelor 2014 la MNAR va fi dedicată Anului Brâncoveanu, prin deschiderea în nocturnă a Galeriei de Artă Veche Românească. De-a lungul celor zece săli ale galeriei, o serie de lucrări special selectate, marcate printr-o signalectică aparte, compun un traseu care oferă informaţii despre arta brâncovenească, în contextul culturii medievale din Ţările Române.
În plus, la parterul Galeriei Naţionale va fi deschisă o expoziţie-semnal care aduce în prim-plan un vechi liturghier brâncovenesc, cu o bogată decoraţie pictată, presupus a fi aparţinut chiar voievodului martir.
O scenografie atent construită îi va purta pe vizitatori printr-un labirint alcătuit din filele manuscrisului reproduse la scară mare, la capătul căruia va fi expus preţiosul obiect.
De la ora 22.00, în curtea muzeului are loc performance-ul FANTOMA. In memoriam 1914, susţinut de participanţii la atelierele de desen organizate în cadrul expoziţiei “Otto Dix. O lume în ruine” de către Goethe-Institut Bucureşti şi Fokus pe Germană, coordonat de artistul Hans-Georg Mann.
* În intervalul normal de vizitare, 11.00-19.00, galeriile permanente sunt închise, dar este deschisă expoziţia temporară “Otto Dix. O lume în ruine” (acces pe bază de bilet).
* * În programul Nopţii Muzeelor, în intervalul 19.00-04.30, este deschisă doar Galeria de Artă Veche Românească (acces gratuit).
5.Muzeul Naţional de Istorie a României
Evenimentul „Noaptea Muzeelor” de la Muzeul Naţional de Istorie a României va avea în centru expoziţia temporară „Haina îl face pe om. Şase secole de istorie vestimentară”, organizată de muzeu, în parteneriat cu Muzeul Militar Naţional “Regele Ferdinand I” Bucureşti, Complexul Muzeal Naţional “Moldova” Iaşi, Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, Muzeul Bucovinei Suceava şi Complexul Naţional Muzeal “Curtea Domnească” Târgovişte.
Expoziţia reprezintă o incursiune în istoria vestimentară a spaţiului românesc, în perioada cuprinsă între secolele XV – XX. Vor fi prezentate veşminte, costume, uniforme dar şi accesorii purtate de anumite catogorii sociale – boierime şi nobilime, cler, negustori, diplomaţi, militari, oameni de cultură şi ştiinţă, artişti de renume, doamne cochete şi “gentelmani”.
Proiectul expoziţional nu înseamnă doar o simplă prezentare de obiecte vestimentare, ci doreşte să surprindă “haina” în complexitatea sa, ca element important al vieţii sociale şi economice. Totodată, expoziţia, prin felul în care este concepută tematic şi cronologic, va oferi vizitatorului posibilitatea de a admira obiecte vestimentare de o deosebită valoare artistică.
Multe dintre exponate provin de la personalităţi de marcă ale istoriei României, precum domnitorul Alexandru cel Bun, Gabriel Bathory şi Gabriel Bethlen – principi ai Transilvaniei, domnitorul Alexandru Ioan Cuza, Regele Carol I, Regina Maria, diplomatul Nicolae Titulescu, Mareşalul Alexandru Averescu, poetul Vasile Alecsandri, scriitorul Ion Heliade Rădulescu etc.
Cu ocazia Nopţii Muzeelor, vor avea loc activităţi precum:
- Ateliere de creaţie şi educaţie muzeală
- Reconstituiri istorico-militare
- Paradă în costume de epocă
- Spectacole de muzică, teatru şi dans
- Vizitarea expoziţiilor permanente „Tezaur Istoric”, „Lapidarium – Copia Columnei lui Traian”
- Vizitarea expoziţiilor temporare „Haina îl face pe om. Şase secole de istorie vestimentară”, „Exponatul lunii – Arborele genealogic al tuturor statelor Europei şi al suveranilor ei, 1889. Dedicat suveranilor actuali”
sursa: www.noapteamuzeelor.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>