Pages Navigation Menu

Noapte Sfantului Andrei: Amintiti din indepartata Bucovina

Noapte Sfantului Andrei: Amintiti din indepartata Bucovina

Sarbatoare Sfantului Andrei se apropie incet, dar sigur, anuntand totodata inceputul unei ierni geroase, cu scumpiri in calorifere, Revelioane si Craciunuri costisitoare. Insa, pana atunci, avem treaba cu vrajile si babismele sfantului.

Ieri, vecina de scara, trecuta bine de amiaza vietii, mi-a batut in usa. Ca de obicei, ma asteptam sa ma cheme sa-i schimb becul sau bateria de la ceasul antic de perete, dar m-am inselat. De fapt, m-a intrebat daca pun grau de  Sfantul Andrei si mi-a intins o hartie legata cu ata rosie. Sigur ca am acceptat, cu toate ca nu obisnuiesc sa-mi umplu casa de usturoi si seminte in supranumita Noapte a Vrajitoarelor, cea de 29 spre 30 noiembrie.

Copilarind in indepartata Bucovina, am fost privata de babisme si traditii cu iz vrajitoresc, desi recunosc acum ca ar fi fost o incantare sa impodobesc usile bunicilor cu legaturi de usturoi si busuioc. Dar cum printre numeroasele obiceiuri cu care am crescut nu s-a numarat si cea a Sfantului  Andrei, ocrotitorul Romaniei, mi-a ramas doar sa citesc si sa ascult povestile cu farmece si vraji facute in cea mai importanta noapte din an dedicata acestor tipuri de practici.

Totusi, chiar daca bunica nu a crezut si nici nu crede in vrajitoare, motiv pentru care privesc acest subiect cu deosebita detasare, bunicul ne spunea ca in Noaptea Sfantului Andrei lupii infometati ies din paduri si se plimba prin sate si pe strazi, dandu-ne de grija sa nu ne prinda seara pe afara. Povestea cu lupii nu ne-ar fi trezit interesul si am fi uitat de mult daca nu ar fi fost alimentata si de o luna plina, zapada cat vezi cu ochii si un ger ce-ti intra pana-n maduva oaselor, peisaj cum numai in Bucovina intalnesti.

Traditia spune ca in aceasta noapte fetele nemaritate isi pot visa ursitul. Copii fiind, abia asteptam sa se trezeasca matusa si sa ne povesteasca pe cine a visat. Si de aici o intreaga dilema cu barbati inalti, uneori cu verighete, care stateau cu spatele si purtau diplomate sau epoleti pe umerii lucrati sarguincios la sala.

Sa dam sfantului ce-i al sfantului si sa ne bucuram de visele si povestile acestei mununate nopti!

555861_700871966598208_680746320_n

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>