Pages Navigation Menu

Nevasta mea este o leneșă mincinoasă

Nevasta mea este o leneșă mincinoasă

A fi dascăl este o artă, o afirmație făcută nu doar de dragul de a ridica pe un piedestal această profesie, ci pentru că implică, pe lângă activitatea de a preda o materie, multe alte misiuni. Educatorul contribuie la crearea unor personalități autonome, care să fie capabile să se integreze într-o societate, cu capacități de gândire critică și creativă. 

profesor

Arta de a fi dascăl nu poate fi înțeleasă de orice muritor, dovada fiind un text care circulă în aceste zile pe rețelele de socializare. Este vorba despre scrisoare unui soț a cărui parteneră de viață este învățătoare, unde acesta încearcă să explice de ce soția lui nu are o meseria normală și o numește, printre altele, mincinoasă.

Scrisoarea îi aparține bloggerului și scriitorului american Smith de Ville și a fost tradusă în limba română de către prof. Dana Benea.

”E ultima zi de școală pentru nevasta mea leneșă și mincinoasă. Ea susține că profesorii încă mai trebuie să meargă la muncă, dar nu poate fi adevărat. Profesorii muncesc doar când sunt copiii la școală. Aș vrea să recunoască odată că, de fapt, nu e profesor.

 Școala începe pe la 9:00 și se termină la 15:45. Ea pleacă de acasă la 7:00 și are de mers doar 15 minute până la școala unde “predă”. Vine acasă pe la șase, șase și jumătate seara. Uneori și mai târziu. Ce-o face în tot acest timp?

După cină, muncește la “planuri de lecții” și “fișe de lucru”. Din ce povestește ea, sistemul de notare și evaluare pare așa de complicat că trebuie să fi fost creat de Rubik. Nu mă las păcălit. Cred că foile pe care le tot completează sunt de fapt foi de pariuri și că ea e un parior înrăit, ceea ce ar explica de ce nu suntem bogați.

Pe la 10 sau 11 seara vine în pat și pretinde că e extenuată. Se poartă de parcă a preda pentru 24 de elevi, din care unii au probleme emoționale semnificative, e mai obositor decât o slujbă adevărată.

Pe cine crede că păcălește? Dacă e cu adevărat profesor, cât de greu poate fi să notezi o lucrare de clasa a II-a? Chiar trebuie să verifice în fiecare lucrare rezultatul lui 4×5?

Pentru că e așa de leneșă, soția mea nu lucrează “pentru școală” sâmbăta, dar petrece jumătate de duminică pretinzând că face acest lucru.

Am o slujbă adevărată și nu merg nici la jumătate din “ședințele” la care merge soția mea. Multe din ele , pretinde ea, sunt axate pe discutarea rezultatelor testelor, noi tehnici de testare, testarea testului, simularea testului, etc. Unele din “ședințe” au loc în timpul programului, când ea ar trebui să “predea”. Aceste “ședințe” sunt gândite de vreun funcționar bine plătit care are niște responsabilități obscure pe care nu le cunoaște. La sfârșitul acestor “ședințe” se ajunge mereu la concluzia că profesorii din școala soției mele nu petrec suficient timp predând. E prea ilogic ca să fie adevărat, de aceea știu că soția mea minte.

În plus, ea nu se mai satură de astfel de “ședințe”. E chemată adesea și să reprezinte școala în “comitete”, pe motiv de diversitate. În consecință, stă peste program să discute probleme legate de “școală” și de “predat”. Când o persoană are un job așa ușor n-ar trebui să se plângă de numărul ședințelor! Ar trebui să fie fericită că nu are o slujbă adevărată.

În meseria mea, care necesită multe ore de lucru în unele zile, de câte ori am nevoie de hârtie sau pixuri merg la depozit și îmi iau. Dacă mi s-ar spune să-mi cumpăr singur consumabilele, aș râde și le-aș spune să se care. Așa e o slujbă adevărată. Dar soția mea cheltuiește sute de dolari în fiecare an școlar pe consumabile. De câte ghiozdane și calculatoare de buzunar are nevoie o femeie? Dar ea spune că sunt pentru elevii care nu-și permit. Pe bune? Elevii sunt precum clienții, eu nu cumpăr consumabile pentru clienții mei.  Ar fi o prostie.

Vara aceasta, școala unde soția mea pretinde că e profesor se renovează. Așa că li s-a cerut tuturor profesorilor să strângă lucrurile pe care le au prin clase și să le depoziteze. Se oferă și spațiu de depozitare, dar numai pentru obiecte ce pot rezista trei luni într-un conteiner ce stă în plin soare. Tot de se poate deteriora este responsabilitatea “profesorului”. Serios, ce companie ar cere angajaților să depoziteze lucrurile firmei din cauza renovării? Dar ea deja a închiriat un spațiu de depozitare pe banii noștri.

Și ultima dovadă că leneșa de nevastă-mea e o mare mincinoasă. În ciuda tuturor așa ziselor greutăți pe care pretinde că le întâmpină cu elevii la școală, nevasta mea vorbește despre ei cu apelativul “copiii mei”. Peste o săptămână va începe iar să se plângă cât de mult îi lipsesc “copiii ei” pe perioada verii. Chiar și cei care “împrumută lucruri fără să ceară” sau cei care ” înfrumusețează” adevărul , în ciuda evidențelor.

OK, poate că nevasta mea nu e o leneșă și o mincinoasă. Poate e doar sărita de pe fix. ”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>