Pages Navigation Menu

Neuromarketingul -O noua arma de seductie a consumatorului

Neuromarketingul -O noua arma de seductie a  consumatorului

 

Marile companii  apeleaza, din ce in ce mai des dar cat se poate de discret la o noua metoda de intelegere a comportamentului de consum-  neuromarketingul. Acesta analizeaza reflexele cognitive ale potentialilor cosumatori cu scopul de a anticipa motivele care duc la alegerea unui anumit produs in detrimentul altuia.

Tocmai pentru ca in dragoste, in razboi si in… vanzari totul este permis, cumparatorul de astazi este inteles si servit in functie de  efectul pe care constantul bombardament publicitar il are asupra perceptiei sale. Astfel, senzatia oferita de consumul unui anumit produs  este inlocuita de increderea pe care un brand reuseste sa si- o asigure prin spoturi sau afisaj publicitar.

Numeroase studii, dintre care cel mai vechi dateaza din 1980, arata cum creierul nostru transforma experienta de consum in functie de reputatia brand-ului. De la aceasta concluzie si pana la neuromarketing nu a mai fost decat un pas. Si anume: intelegerea mecanismului creierului uman in momentul deciziei de a consuma un produs ce nu se vrea a fi cel al companiei concurente.

Ca noua aplicatie in domeniul neuro-stiintei, neuromarketingul pune aceasta intelegere in slujba vanzarilor. Pe scurt, face un RMN al intentiilor de consum.

Recent, revista de stiinta Plos One a publicat studiul a doi psihologi germani asupra obiceiurilor alimentare. Ei au ales sa demonstreze ca efectul marcii este cel care stabileste perceptia gustului unei bauturi carbogazoase si nu calitatea acesteia. Concret, ei si-au intemeiat demonstratia pe raspunsurile creierului a 15 subiecti care s-au oferit voluntari sa clasifice gustul a patru bauturi carbogazoase de pe masa de RMN. Alungiti, asadar, fiecaruia dintre cei 15 voluntari li s-a oferit sa guste, cu ajutorul unui furtun conectat la aparatul de rezonanta magnetica, din 4 tipuri de cola diferite : Coca- Cola, Pepsi-Cola, River Cola- o marca germana de cola, disponibila intr-un anumit lant de supermarketuri- si T-Cola- un produs inventat prin combinarea, in proportii egale, a celor 3 tipuri de cola deja amintite. Cu cateva secunde inainte sa bea din fiecare tip de bautura propusa, pe un ecran amplasat deasupra lor, li se arata logo-ul produsului.

Asa cum era de asteptat, testul RMN a dovedit ca activitatea cerebrala cea mai intensa a fost inregistrata in timpul consumului de Coca- Cola si Pepsi-Cola. Zona creierului activata a fost Striatum Verntral, centrul placerii si al recompensei, fapt ce a ajutat psihologii sa demonstreze ca creierul uman a anticipat efectul produs de bautura si a influentat astfel modul in care a fost ulterior ingerata informatia gustativa. Creierul se astepta ca Pepsi-Cola si Coca-Cola sa fie mai bune decat celelelte doua produse propuse.

Totusi, T-Cola si River- Cola au excitat cortexul orbitofrontal care este responsabil cu atribuirea valorilor. Consumatorii ar fi trebuit, in mod normal, sa decida daca aceste bauturi sunt sau nu pe gustul lor, dar lipsa notorietatii nu le-a dat aceasta sansa.

Ramane de stabilit daca rezultatele testului pot fi considerate dovezi suficiente, avand in vedere numarul mic de cobai, dar adevarata problema nu este aceasta. Cat de etic ar putea fi neuromarketingul, daca ar deveni o practica la scara larga ?

Sursa : forbes.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>