Pages Navigation Menu

Nerespectarea drepturilor deținuților, un preț scump pentru România

Nerespectarea drepturilor deținuților, un preț scump pentru România

 În țara noastră, un condamnat stă în medie 7 ani ani după gratii, spre deosebire de 7 luni, cât e media la nivel european.

Nerespectarea deținuților, amenzi usturătoare pentru România

Nerespectarea deținuților, amenzi usturătoare pentru România

Statul român cheltuie anual pentru întreținerea deținuților nu mai puțin de 225 de milioane de euro. Costul lunar cu fiecare deținut este de 3.034 de lei, însă din acești bani doar 880 de lei revin propriu zis întreținerii acestora. 70% din bani reprezintă cheltuielile de personal. Principala problemă din penitenciarele românești e însă supraaglomerare.

Diferența dintre media detenției din Europa față de cea din România este majoră, spune Vasile Dîncu. Vicepremierul lansează și o soluție pentru această situație: amnistierea sau grațierea unora dintre deținuți.

Poate mai multe dintre pedepse ar trebui transformate, așa cum se întâmplă și în acest moment în alte forme de reabilitare. Se poate stabili un tip de amnistie. Pentru că această supraaglomerare a penitenciarelor din România dă în acest moment aceste condiții inumane de viață, a afirmat vicepremierul Vasile Dîncu.

Ministrul Justiției nu vrea să spună exact dacă ia în calcul o grațiere a anumitor deținuți sau o amnistie, dar spune că în curând va lansa o dezbatere publică pe acest subiect.

În urma dezbaterii publice voi pune pe masa guvernului, în primul rând, și apoi pe masa Parlamentului proiectul de lege care va reflecta combinația de opțiuni, așa cum credem noi și cum reiese din dezbaterea publică, combinație care va reuși să descrească, sper eu, supraaglomerare, a declarat Raluca Prună.

CEDO spune că spațiul unui deținut nu trebuie să fie mai mic de 3 metri pătrați. În România, acesta are la dispoziție doar 2 metri pătrați. Dacă ar fi respectate regulile, după gratii ar trebui să fie maximum 11.000 de oameni.

În prezent sunt circa 30.000 de persoane în penitenciarele românești. Problema supraaglomerării din închisori a fost semnalată și de experții ONU, care au recomandat oficialilor români să facă eforturi pentru a îmbunătăți condițiile de detenție. Numai anul trecut CEDO a pronunțat 75 de decizii împotriva României, obligând statul la plata a 460.000 de euro.

Citește și:

Salvează

Salvează

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>