Pages Navigation Menu

Nelson Mandela: viata in imagini

Nelson Mandela: viata in imagini

Nelson Mandela a fost primul presedinte de culoare si primul sef de stat ales prin vot democratic al Africii de Sud. Mandatul sau a durat 5 ani, din 1994 pana in 1999, timp in care si-a consolidat renumele de fondator al democratiei tarii, potrivit BBC News.

Fost lider in lupta impotriva regimului segregationist, Mandela si-a petrecut 27 de ani in inchisoare si in 1993 liderul sud-african a primit premiul Nobel pentru pace.

Nelson Mandela s-a nascut in 1918 in Africa de Sud, cand Europa iesea din Primul Razboi Mondial. Numele sau de botez este Rolihlahla Dalibhunga, dar  familie il dezmierda „Madiba”. Cand a inceput scoala, un profesor i-a dat un nume englez, Nelson.

1

In 1941, la varsta de 23 de ani a fugit de o casatorie aranjata si s-a refugiat in Johannesburg. Doi ani mai tarziu s-a inscris la cursurile de drept ale Universitatii Witswaterand, unde a intalnit oameni de rase si din medii diferite. A fost expus la gandirea liberala, radicala si africana de asemenea, rasism si discriminare, ceea ce i-a alimentat pasiunea pentru politica. In acelasi an, s-a alaturat Congresului National African (ANC) si mai târziu este co-fondatorul Ligii de Tineret ANC.

2

In 1944 s-a casatorit cu Evelyn Mase, alaturi de care a avut patru copii, dar au divortat in 1958.

3

In 1952, a devenit avocat si a deschis in Johannesburg, impreuna cu partenerul sau, Oliver Tambo, un cabinet de avocatura.

4

In 1958, s-a casatorit cu Winnie Madikizela, care a jucat, mai tarziu, un rol activ in campania de eliberare a sotului din inchisoare.

5

Mandela a observat ca prietenia si armonia inter-rasiala la universitatile mixte constituie o amenintare directa la politica segregatiei, si ca aceasta amenintare urma sa fie indepartata, intrucat studentii de culoare nu mai avea voie sa urmeze cursuri universitare.

Reactia discriminatilor nu a intarziat sa apara: greve, demonstratii, proteste de strada. Congresul National African crease, inca din 1949, un program de acţiune in fata amenintarii segregationiste. Guvernul si-a folosit insa magistral asul din maneca. Persoanele de culoare au fost acuzate de comunism, in conditiile în care liderii lor marcanti, printre care si tanarul Nelson Mandela, promovau marxismul si o „teologie a eliberarii”. Apoi, pe 21 martie 1960, scanteia decisiva s-a aprins. Un protest al afro-americanilor in orasul Sharpeville a sfarsit tragic, prin uciderea a 69 de persoane, in ceea ce istoria a retinut ca fiind un „masacru”.

Congresul Naţional African a fost interzis, iar terenul pregatit pentru trei decenii de confruntare violenta. Din ilegalitate, organizatia negrilor a contestat suprematia albilor prin atentate si actiuni de sabotaj.

DEMO-APARTHEID

In 1964, Mandela a ajuns in inchisoare, unde avea sa ramana pentru urmatorii 27 de ani. O serie de procese au rezervat aceeasi soarta si altor lideri ai rezistentei afro-americane.

7

Mama lui Mandela moare in 1969 intr-un accident de masina, dar el nu participa la funeralii.

In inchisoarea de pe insula Robben a stat 18 ani, dupa care fost transferat la inchisoarea din Pollsmoo pentru inca noua ani.

In 1980, Congresul National African, condus de Tambo, a dus o campanie pentru eliberarea lui Mandela. Campania a culminat cu un concert sustinut pe stadionul Wembley din Londra, cu 72.000 de spectatori si câteva milioane din fata televizorului din intreaga lume. Toti au cantat „Free Nelson Mandela”.

8

In 1990, Nelson Mandela fost eliberat din inchisoare si au inceput discutiile privind formarea unei democratii multi-rasiale in Africa de Sus.

9

In 1992, Mandela s-a despartit de sotia sa Winnie, pe care a acuzat-o de adulter.

10

In 1993, Mandela si Frederik Willem de Klerk au luat Premiul Nobil pentru Pace.

11

Cinci luni mai tarziu, pentru prima data in istoria Africii de Sud, toti oamenii, indiferent de rasa, au votat liber, iar Nelson Mandela a castigat alegerile prezidentiale. Cele mai importante probleme ale presedintelui Mandela au fost lipsa locuintelor pentru saraci si diferentele majore de dezvoltare intre cartierele sarace si zonele centrale ale oraselor.

12

Presedintele i-a incredintat lui Thabo Mbeki afacerile de zi cu zi ale guvernului, in timp ce el s-a concentrat pe sarcinile ceremoniale de lider in construirea unei imagini internationale a Africii de Sud. In acest context, el a reusit sa convinga companiile multinationale ale lumii sa ramana si sa investeasca in Africa de Sud.

Cand a împlinit 80 de ani, Mandela s-a casatorit cu Graca Machel, vaduva fostului presedinte al Mozambicului.

-

Poate cel mai important eveniment din ultimii ani pentru presedintele african a fost cel din 2005, cand i-a murit fiul, Makgatho. La un moment dat, a izbucnit o epidemie de HIV/SIDA. Nelson Mandela a anuntat ca fiul sau a murit de SIDA si a cerut ca in Africa de Sud SIDA sa fie tratata ca o boala normala.

14

In noiembrie 2012, biroul sau de presa a publicat fotografii de la o reuniune a membrilor echipelor de fotbal din SUA si Africa de Sud. De altfel, el a fost motorul in organizarea Cupei Mondiale de Fotbal din 2010.

15

Primele bancnote din Africa de Sud cu imaginea presedintelui Nelson Mandela au intrat in circulatie in noiembrie 2012.

16

Nelson Mandela a murit pe 5 decembrie, la domiciliul sau din Johannesburg, la varsta de 95 de ani, inconjurat de familie. Si-a scris testamentul in 1996 pe o foaie A4 in care a cerut sa fie ingropat pe un deal izolat in satul copilariei sale, Qunu. De asemenea, si-a dorit sa aiba parte de un mormant marcat cu o piatra funerara simpla.

“I have cherished the ideal of a democratic and free society in which all persons live together in harmony and with equal opportunities. It is an ideal which I hope to live for and to achieve. But if need be, it is an ideal for which I am prepared to die.”- Nelson Mandela

Surse foto: theguardian.com bbc.co.uk yvesdarbouze.com newgenerationafrica.com socialphy.com news.nationalpost.com

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>