Pages Navigation Menu

NATO a luat EUROPA la rost

NATO a luat EUROPA la rost

SUMMITUL NATO 2014, desfășurat în perioada 4 și 5 septembrie la Newport-Ţară Galilor, unde oficialii Uniunii Europene s-au întâlnit pentru a lua decizii majore la nivel înalt, în contextul conflictelor din Ucraina, Irak, Siria, Afganistan şi Libia, a fost în atenţia presei din lumea întreagă.

descărcare

Analiștii de politică externă au susținut că vorbim despre o reuniune istorică, poate cea mai importantă de la terminarea Războiului Rece. Tema principală a summitului a reprezintat-o retragerea grosului trupelor internaţionale din Afganistan după 12 ani de război, dar au fost și dezbateri, reuniunile bilaterale concentreze pe criza din Ucraina.

Publicația The Guardian a titrat în prima zi a summitului ”Opţiunile NATO în Orientul Mijlociu şi Ucraina”, în care Alianța Nord-Atlantică este văzut ca un aparat militar și politic neputincios în fața unor conflicte ca cele din Orient sau Ucraina. ”Fie-vă milă de sărmana NATO!” este unul dintre mesajele autorului.

“În Orientul Mijlociu, ridicarea unei noi mişcări jihadiste a explodat ca un uragan în faţa statelor occidentale care odată aspirau să remodeleze regiunea pe principii democratice. În Ucraina, statele NATO văd un fost partener transformându-se în adversar şi o ţară pe care SUA şi Uniunea Europeană doreau să o protejeze alunecând în derivă spre o soartă pe care nu o putem controla ori prezice pe de-a-ntregul”, scrie The Gardian.

În cadrul summitului, premierul britanic David Cameron a cerut un ”plan global”, făcând referire la amenințările tot mai mari care pândesc Europa, cum ar fi Orientul sau Rusia. De asemenea, presa britanică a scris că în timpul discuțiilor au existat unele tensiuni, oficialii din Marea Britanie acuzând Statele Unite de faptul că nu pun suficient accent pe implicarea puterilor regionale. Totodată, francezii au declarat că nu sunt pregătiți să ia parte la o acțiune militară în Siria.

Cu toate acestea, președintele american Barack Obama a insistat că membri NATO au fost unanim de acord în ceea ce privește eliminarea Statului Islamic și că, în cele din urmă, va învinge gruparea ISIS sau ISIL, așa cum s-a întâmplat și cu al-Quaida.

Astfel, The New York Times a notat că, la Newport, preşedintele SUA şi premierul britanic “au cerut statelor NATO să respingă impulsurile izolaţioniste şi să lupte împotriva ameninţării teroriste crescânde a militanţilor sunniţi din Orientul Mijlociu”.

Presa internațională a prezentat  ofensiva militanţilor Statului Islamic,  întrucât Washington Post a relatat că ”Statele Unite extind loviturile aeriene împotriva militanţilor din Irak”, iar EuObserver a scris că gruparea  Statului Islamic este ”considerată o ameninţare la adresa ţărilor din Uniunea Europeană, deoarece sute de musulmani europeni i s-au alăturat şi s-ar putea înapoia în ţările de provenienţă pentru a executa atacuri teroriste”.

În ceea ce privește deciziile pe care oficialii prezenți la Summitul NATO 2014 le-au luat în legătură cu situațiile tensionate din estul Ucraiei, ofensiva Rusiei, dat și măsurile de apărare pe care statele membre trebuie să le adopte, mass-media a fost mai generoasă în subiecte.

 Presa franceză a subliniat faptul că Franța ar dori să forțeze prin suspendat contractul cu rușii privind nava Mistral un acord de pace în estul Ucrainei. Condițiile pe care președintele Francois Hollande le-a pus pentru a începe să livreze Rusiei nava de război sunt un armistiţiu în vigoare şi un acord în vederea încheierii conflictului dintre ucraineni şi ruşi.

Le Monde a prezentat la sfârșitul summitului ”Marile decizii ale summitului din Newport”, unde a amintit de reformarea forţei de reacţie rapidă a Alianţei despre care se spune că ar fi prea lentă. Ziarul parizian explică faptul că noua forţă un veritabil ”vârf de lance” și ”se va baza pe statele majore multinaţionale existente în Franţa, în Regatul Unit şi în Polonia, dar şi pe baze logistice avansate dotate cu echipamente şi muniţii, capabile să primească trupe în caz de nevoie, care vor fi instalate în ţările baltice, în România şi Polonia”, scrie Le Monde.

De asemenea, presa italiană face referire în articolul ”NATO blindează Europa de Est” la cele cinci comandamente Response Forces, structură reconfigurată de NATO drept răspuns la ameninţările Rusiei, care reprezintă  o ”forţă de intervenţie rapidă care va fi foarte reactivă”, notează Il Giornale. Comandamentele NATO vor fi găzduite de Polonia, România și Țările Baltice (Lenotia, Estonia și Lituania).

Presa din Polonia a reacționat imediat, spunând că statul polonez nu-și dorește ca aceste trupe NATO să rămână definitiv în țară. Ulterior președintele polonez a precizat că sintagma “baze permanente” ține de “semantică, diplomație – ceea ce contează, din punct de vedere al apărării, este cât de eficientă va fi forța”, ceea ce înseamnă că Polonia va găzdui comandamentul pe o perioadă determinată.

Republica Cehă a refuzat comandamente NATO pe teritoriul său și are obiecții în ceea ce privește sancțiunile UE pentru Rusia, motivând că astfel de măsuri îi afectează exporturile.

O altă gazetă poloneză, Wyborcza, constată că întrunirea încheiată vineri ”a confirmat că graniţa directă a alianţei cu Rusia este singura care are uriaşa şansă de a fi inviolabilă”, întrucât ”Occidentul pregetă să-i înarmeze pe ucraineni de teama escaladării conflictului militar în estul ţării. Este dispus să apere suveranitatea Ucrainei, Georgiei şi Moldovei, dar aproape exclusiv prin presiuni economice”, consideră ziarul de la Varşovia.

Presa rusă nu dedică foarte mult spațiu summit-ului NATO din Țara Galilor, care ar putea remodela fundamental relațiile Aliaților cu Rusia, iar articolele care totuși abordează acest subiect vorbesc cu ironie despre sprijin pentru Ucraina și consolidarea flancului estic.

Ziarul rus Kommersant ironizează ”cele 21 de planuri pitoreşti ale NATO” și punctează că ”necesitatea unei răsturnări strategice atât de agresive este explicată de Alianţa nord-atlantică prin acţiunile Rusiei în direcţia Ucrainei”. De asemenea, Moscow Time notează că în ceea ce privește sprijinul militar al NATO pentru Ucraina, Vladimir Putin ştie că Alianţa Nord-Atlantică nu poate face mare lucru în acest moment.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>