Pages Navigation Menu

NASA trimite poezie pe Marte!

NASA trimite poezie pe Marte!

foto1

Poezia ajunge inaintea noastra pe Marte! Nava spatial MAVEN (acronim pentru Mars Atmosphere and Volatile EvolutioN) va duce pe Marte toamna aceasta un numar de 1.100 haku-uri (poezie scurta de traditie japoneza, in general de trei versuri).

Cum s-a intamplat totul? Universitatea din Colorado a organizat un concurs prin care a invitat publicul sa trimita poezii care sa fie purtate de nava spatiala in timpul misiunii sale in atmosfera superioara a planetei Marte. Site-ul concursului ne informeaza ca oameni din toata lumea au trimis poeme, dintre care cele valide au fost in numar de 12.530. Publicul a votat apoi in numar imens (39.100 voturi) primele cinci castigatoare! Vor mai pleca pe Marte si poemele alese de echipa MAVEN, care se remarca prin umorul lor:

Rusted, dusty, fruit.
Pitted, marred, mysterious.
Milky Way’s Apple
(Maria Masington
Delaware, USA)
Insa in semn de multumire organizatorii au anuntat ca toate poemele care au primit macar 2 voturi vor fi salvate pe DVD-ul care va pleca impreuna cu MAVEN in calatoria din jurul lui Marte care va incepe in data de 18 noiembrie. Ni se arata exact unde se va afla acesta:
foto2

Pe 23 mai 2013 Washington Post s-a alaturat initiativei, demarand si ei un concurs de haiku-uri – The Style Invitational Week 1023. Insa acestea nu au fost trimise la concursul oficial si nu vor merge din pacate pe Marte.

Iata primele 5 castigatoare:

1. It’s funny, they named
Mars after the God of War
Have a look at Earth
(Benedict Smith
UK)
2. Thirty-six million
miles of whispering welcome.
Mars, you called us home.
(Vanna Bonta
USA)
3. Stars in the blue sky
cheerfully observe the Earth
while we long for them
(Luisa Santoro
Italia)
4. distant red planet
the dreams of earth beings flow
we will someday roam
Greg Pruett
(Idaho, USA)
5. Mars, your secret is
unknown for humanity
we want to know you.
´(Fanni Redenczki
Ungaria)
Va invitam sa cititi mai multe haku-uri pe site-ul evenimentului :

http://lasp.colorado.edu/maven/goingtomars/

Surse foto: slate.com / lasp.colorado.edu

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>