Pages Navigation Menu

Mugur Isărescu: Un acord cu FMI, imposibil de realizat în 2016

Mugur Isărescu: Un acord cu FMI, imposibil de realizat în 2016
Mugur Isărescu http://mcr.doingbusiness.ro

Mugur Isărescu
http://mcr.doingbusiness.ro

Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, avertizează că un acord de tip stand by cu FMI este imposibil de realizat în acest an. Isărescu a explicat că unul dintre motive este că România are un deficit de balanță de plăți extrem de mic, sub 1%.

„În România când spui acorduri cu instituțiile financiare internaționale s-a obișnuit ca lumea să zică acord cu Fondul și acord condițional, un acord de balanță de plăți, un stand by SBA. Este imposibil să mai fie realizat în acest an din două motive, sau cel puțin în viitorul imediat previzibil: avem un deficit de balanță de plăți extrem de mic, sub 1% și gândiți-vă că te duci la Fond și spui: „domnule, am o problemă! Ce problemă ai? Am o problemă externă, mi-e frică de criză”, a declarat Mugur Isărescu.

În ceea ce privește al doilea motiv, Isărescu este de părere că deficitul României este de 1%, spre deosebire de alte state care au 14%, iar atenția va fi îndreptată către statele cu un deficit mai mare, la care se adaugă și modul în care s-a încheiat precedentul acord.

„Stai puțin, că 1%. Uite, dincolo ai o țară cu 14% deficit, cum am avut noi în 2008. Al doilea lucru, care face dificil un acord de acest tip, este că precedentul s-a încheiat cum s-a încheiat”, a mai adăugat guvernatorul.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>