Pages Navigation Menu

Mons devine sâmbătă “capitală culturală europeană” pentru anul 2015

Mons devine sâmbătă “capitală culturală europeană” pentru anul 2015

mons-european-capital-of-culture-visitmons-gregory-mathot

Oraşul Mons, situat în sudul Belgiei, va prelua sâmbătă rolul de “capitală culturală europeană” pentru un an, alături de localitatea Plzeň din Cehia, cu ambiţia de a insufla un nou elan unei regiuni afectate dur de criza economică, ca şi predecesoarele sale, Lille şi Liverpool, transmite AFP.

Aproximativ 300 de evenimente culturale sunt programate în Mons până în luna decembrie, printre care o expoziţie amplă dedicată lui Vincent Van Gogh, de duminică, 25 ianuarie, până pe 17 mai, care prezintă, prin intermediul a 70 de lucrări, cei doi ani petrecuţi la Mons şi în Borinage, un fost bazin minier şi siderurgic care înconjoară oraşul.

“Este vorba de revenirea în ţara noastră a marelui geniu care a început să deseneze la noi”, atunci când a ajuns în Belgia ca misionar religios, a spus responsabilul de programul cultural din Mons în 2015, Yves Vasseur. ” În aceste desene ale lui Van Gogh se observă deja toată sensibilitatea sa, toată dragostea pentru clasa muncitoare”, a mai spus Vasseur.

Cinci muzee, un centru de conferinţe şi două săli de spectacole vor fi inaugurate în acest oraş francofon, cu o populaţie de 100.000 de locuitori, care datează din Evul Mediu, situat strategic în mijlocul triunghiului Paris-Amsterdam-Londra.

141128104156-2015-destination-mons-horizontal-gallery

În ciuda ninsorilor anunţate şi a unui nivel de alertă teroristă ridicat în întreaga ţară, după operaţiunile antiteroriste de săptămâna trecută, din Belgia, peste o sută de mii de persoane sunt aşteptate sâmbătă seară în centrul istoric al oraşului, pentru a asista la “Sărbătoarea inaugurării”, la care va participa şi regele Philippe Léopold Louis Marie al Belgiei.

Aproape 500 de poliţişti, inclusiv forţe suplimentare venite din Franţa, au fost mobilizaţi pentru a asigura securitatea.

Circa 20 de spectacole de stradă, “instalaţii luminoase” şi un mare bal în Grand-Place (principala piaţă publică a oraşului, n.r.), recent renovată, promit o atmosferă veselă de carnaval.

Costurile manifestărilor, de circa 70 de milioane de euro, suportate în mare parte din bugetul local, au generat tensiuni, dar organizatorii au spus că fiecare euro investit ar trebui să aducă alţi cinci euro economiei locale.

Mai multe informaţii sunt disponibile pe site-ul www.mons2015.eu

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>