Pages Navigation Menu

Monede vechi de 1.000 de ani, descoperite în Israel

Monede vechi de 1.000 de ani, descoperite în Israel

o-colectie-rara-de-monede-din-aur-vechi-de-1-000-de-ani-descoperita-de-arheologii-israelieni-295899

Scafandrii israelieni au descoperit o colecţie rară de monede din aur, vechi de aproximativ 1.000 de ani, inscripţionate în limba arabă, în largul coastei maritime a acestei ţări, informează Reuters.

Potrivit arheologilor, descoperirea ar putea oferi cercetătorilor o serie de informaţii preţioase despre domnia musulmană din acea epocă.

Cele 2.000 de monede datează din secolul al XI-lea, o perioadă în care dinastia islamică a Fatimizilor a dominat Orientul Mijlociu.

Oamenii de ştiinţă presupun că monedele, care au fost dezgropate de sub nisipul de pe fundul mării de furtunile puternice din această iarnă, s-au scufundat odată cu o corabie în apropiere de străvechiul port roman Caesarea, în partea de est a Mării Mediterane.

“Aceasta este o comoară importantă ce provine de pe un vas care aduna probabil impozite şi taxe, pentru a le duce la Cairo, dar s-a scufundat în portul Caesarea”, a declarat Jacob Sharvit, cercetător la Autoritatea israeliană pentru antichităţi.

Scafandrii amatori au descoperit din întâmplare câteva monede în urmă cu două săptămâni. La început, ei au crezut că era vorba de o jucărie pentru copii, pe jumătate ascunsă în nisip, însă, în urma unei scufundări efectuate de scafandri profesionişti, au fost aduse la suprafaţă aproximativ 1.000 de monede.

O a doua scufundare, efectuată marţi, în acelaşi loc, a dus la descoperirea unui număr similar de monede. Cele 2.000 de monede din aur au o greutate totală de aproape şase kilograme. Valoarea actuală a acestui tezaur din aur este de circa 240.000 de dolari.

Astfel de monede au mai fost descoperite în regiune, dar această comoară este cea mai mare descoperită până acum în Israel, spune Jacob Sharvit.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>