Pages Navigation Menu

Mona Lisa, rasa pe cap pentru o cauza umanitara

Mona Lisa, rasa pe cap pentru o cauza umanitara

Mona Lisa rasa in cap pentru o cauza umanitara

Liga italiana impotriva cancerului (ANT) a ras-o pe cap pe Mona Lisa, celebrul portret cu acelasi nume de Leonardo da Vinci, intr-o campanie contra marginalizarii bolnavilor, purtand sloganul „O tumoare schimba viata. Nu si valoarea ei”. 

            Imaginea Mona Lisei nu este pentru prima oara folosita in scopuri umanitare: Amnesty International a reprezentat-o deja ca victima, cu ochiul invinetit, intr-o campanie impotriva violentei. Mai mult decat atat, de-a lungul timpului, artisti contemporani au parodiat celebrul tablou al lui da Vinci, precum Eugenie Bataille, care a prezentat-o fumand pipa sau Marcel Duchamp, care i-a desenat mustati.           

          Chiar daca identitatea modelului nu a fost stabilita oficial, multi experti cred ca Lisa Gherardini (1479-1542), cunoscuta si sub numele de Lisa del Giocondo, casatorita cu un bogat comerciant de matase din Florenta, a fost cea care a stat drept model pentru celebrul portret expus la Muzeul Luvru din Paris. Cativa cercetatori au afirmat la un moment dat ca un barbat tanar a servit drept model pentru portretul Mona Lisei, o teorie intampinata cu mult scepticism de expertii de la Luvru.

 

Sursa: mediafax.ro

Sursa foto: reporterntv.ro

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>