Pages Navigation Menu

Mirosul unei comete, identificat în premieră de cercetători

Mirosul unei comete, identificat în premieră de cercetători

Mirosul cometei 67P/ Ciuriumov-Gherasimenko a fost identificat cu ajutorul sondei Rosetta, o reuşită importantă din punct de vedere ştiinţific pentru că poate ajuta la identificarea originii substanţelor chimice din Sistemul Solar, care au dus la formarea Terrei şi la apariţia vieţii, transmite AFP.

Sonda europeană Rosetta, care va încerca pe 12 noiembrie să trimită un robot pe suprafaţa cometei 67P/ Ciurimov-Gherasimenko, a identificat “parfumul” acestui obiect spaţial, compus din miros de ouă stricate, de grajd şi arome de alcool.

Rosetta dispune, printre alte instrumente, şi de un spectometru, numit Rosina, capabil să studieze compoziţia cozii cometei, formată din gaze şi praf emanate de nucleu sub acţiunea radiaţiilor solare.

“Parfumul cometei 67P/ Ciuriumov-Gherasimenko este foarte puternic, cu un miros de ouă stricate (hidrogen sulfurat), de grajd (amoniac) şi mirosul înţepător şi sufocant al formaldehidei”, a descris aromele emanate de cometă Kathrin Altwegg, cercetătorul principal care lucrează cu instrumentul Rosina al sondei spaţiale.

“Toate aceste mirosuri se amestecă cu aroma amăruie, de migdale, a cianurii de hidrogen. Adăugaţi un parfum de alcool (metanol) acestui mix de arome, alături de cele de oţet ale dioxidului de sulf şi un pic de parfum dulce şi aromatic de sulfură de carbon şi veţi obţine «mireasma» cometei”, a explicat Kathrin Altwegg.

Misiunea spaţială Rosetta este prevăzută să acompanieze cometa cel puţin până la trecerea acesteia pe lângă Soare, în august 2015.

Pe 12 noiembrie anul acesta, ESA va încerca să plaseze pe suprafaţa nucleului cometei un robot laborator, Philae, aflat la bordul sondei spaţiale, într-un eveniment în premieră în istoria explorării spaţiale.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>