Pages Navigation Menu

Ministerul Afacerilor Externe – ziua portilor deschise

Ministerul Afacerilor Externe – ziua portilor deschise

09191128138232237

Daca pana acum treceam pe Aleea Alexandru si prin portile mari nu zaream decat oameni distinsi, la costum si o cladire mare impunatoare si ne intrebam mereu cum este dincolo, iata ca sambata, 21 Septembrie 2013, cu ocazia Zilei Europene a Patrimoniului, portile s-au deschis publicului larg.

Inca de la intrare esti intampinat calduros si invitat sa fii activ implicat, sa adresezi intrebari si sa porti conversatii cu angajatii acestui Minister.

In perimetrul curtii interioare sunt doua cladiri: cea importanta, cu biroul ministrului, a secretarilor de stat, biroul situatiilor de urgenta etc, si o cladire de patrimoniu, foarte frumoasa, impunatoare unde isi desfasoara activitatea Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni, unde vizitam sala vitraliilor (Sala Eminescu).

Odata intrati in cladirea alba impunatoare, functionala ca Minister al Afacerilor Externe din 1991, suntem indrumati la etaj.  Acolo, pe un hol lung, troneaza, foarte interesant, tablouri cu pozele tuturor ministrilor de la inceputuri pana in prezent, de la Apostol Arsache (1862) pana la Andrei Marga (2012). Ne oprim in Sala Hartilor (cea mai importanta si emotionanta, dupa parerea mea) unde se gestioneaza situatiile de criza, acolo unde romanii, in perioade de razboi, de conflic, sunt in prim planul operatiunilor de salvare. Si trebuie sa admitem, ca indiferent unde ne-am afla in lumea asta, fie ca lucram sau calatorim, si credem ca suntem mai fericiti acolo ca acasa si nu dorim sa mai stim nimic de Romania, cand suntem in pericol, sau statul in care traim are o problema, strigam dupa ajutor tot acasa, prin consulatele Romaniei, si acest lucru pentru ca oriunde am fi, tot acasa ne este sufletul si numai aici ne poate intelege cineva. Aceasta sala, tare micuta pentru amploarea evenimentelor care se gestioneaza aici, are un perete plin cu “tuburi” in care se afla toate hartile tarilor in care avem consulate. Masa din mijloc are un telefon performant conectat la liniile directe cu consulatele. Pe un alt perete, patru mari monitoare prezinta stiri, Breaking News, si unul e conectat non-stop la Google Earth. Putem spune cu certitudine ca aceasta camaruta, unde se reunesc persoanele competente sa gestioneze Celula de Criza, este cea mai importanta din toata cladirea.

Mai departe, vizitam si biroul  Ministrului, admiram o harta impunatoare, planiglobul, poze cu diversi ministrii sau oameni de stat, dar si “Carul cu boi” al lui Grigorescu.

O alta sala importanta este cea de protocol, sala Gafencu (ministru intre 1938-1940), unde ne privesc  portretele catorva fosti ministrii importanti din istoria noastra: Alecsandri, Gafencu, Titulescu, Kogalniceanu, o sala micuta de altfel, dar cocheta.

Incheiem turul cu sala de conferinte de la parter, unde Ministrul ofera declaratii in momente cheie, importante, dar si cu primirea de pliante informative: Calatoreste in siguranta – un SMS care iti salveaza viata. Mesajul se refera la Sistemul de alerta SMS al MAE de atentionare pentru cetatenii romani care calatoresc in state cu diferite grade de risc – proiect dezvoltat in parteneriat cu companiile de telefonie mobila COSMOTE, Orange, RCS & RDS si Vodafone. Cetatenii romani care calatoresc in aceste zone vor primi un semnal de avertizare prin sms, dar si coordonatele ambasadelor, consulatelor si sectiilor consulare ale Romaniei in cazul in care au nevoie de asistenta consulara, imediat dupa accesul abonatului in reteaua locala de telefonie mobila din statul strain in care se afla.

Ziua portilor deschise, dupa parerea mea, a fost un succes, au participat aproximativ 650 de persoane (conform comunicatului de presa al MAE) si cel mai important, prezentarile au imbinat istoria cu prezentul. Au oferit transparenta (atat cat este posibil), au aratat ca sunt deschisi si la parerile oamenilor de rand, iar primirea calduroasa a transformat vizita in ceva frumos si interesant.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>