Pages Navigation Menu

Mihail Sadoveanu interzis in librariile din Romania

Mihail Sadoveanu interzis in librariile din Romania

646x404 (1)

Scriitorul Mihail Sadoveanu, unul dintre cei mai mari scriitori romani, a fost “interzis” in toate librariile din Romania.  Elevii si parintii sunt cei mai indignati, deorece “Dumbrava minunata” si “Baltagul” sunt opere obligatorii la scoala. Elevii isi pot procura cartile de la biblioteci sau descarcand ilegal de pe internet.

Lucrarile unui titan al literaturii romane nu mai sunt accesibile publicului larg. De ce nu se mai pot delecta copiii cu aventurile Lizucai si ale lui Patrocle? De ce tinerii scolari nu mai pot citi despre portretul invatatorului ideal in “Domnul Trandafir”? De ce liceeni nu mai pot gasi in librarii marile opere “Neamul Soimarestilor”, “Fratii Jder” sau “Baltagul”?

Raspunsul este simplu. Romanii nu mai au acces la operele marelui scriitor, deoarece stranepotul sau, Jordan Herford, cere editurilor o suma foarte mare de bani pentru drepturile de autor. De exemplu directorul de vanzari de la Sedcom Libris, a declarat ca Domnul Herford a cerut 1000 de euro pentru publicarea unei singure povestiri,acum 2 ani.

La libraria Mihai Eminescu din capitala, unul din angajati declara: “Nu mai avem nimic la vanzare de acest autor. De trei ani, nici o editura nu l-a mai publicat pe Sadoveanu. Au existat niste litigii cu un urmas care are drepturile de autor si nimeni nu se mai baga intr-un conflict cu acesta. Daca tineti neaparat  sa-i cititi romanele, mergeti la anticariat sau descarcati-le de pe internet.”

Nici la libraria Mihail Sadoveanu situatia nu este prea roz. Librarul afirma: “Din toamna anului trecut nu mai avem carti. Sunt cerute de copii pentru ca au in bibliografia scolara obligatorie. Am inteles ca sunt probleme cu drepturile de autor”.

 

Sursa: EVZ

One Comment

  1. Cata prostie!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>