Pages Navigation Menu

Migratia crabului rosu- drumul spectaculos catre Ocean

Migratia crabului rosu- drumul spectaculos catre Ocean

Australia March of the Red Crabs

Una din cele mai spectaculoase migratii de pe Terra o reprezinta drumul crabului rosu din Insula Craciunului (Christmas Island) din Australia. Recunoscuta ca o minunatie a mediului natural, in fiecare an, milioane de crabi pornesc in acelasi timp intr-o lunga migratie de 8 km, timp de o luna. Acest maraton, incredibil de greu si cu sacrificii are la baza un schimb hormonal. Intr-un proiect de trei ani, o echipa de cercetatori de la Universitatea din Bristol au descoperit ca acest lung traseu, care are loc odata pe an doar intre lunile noiembrie si decembrie, merg in acest lung drum pana la Ocean pentru a se imperechea.

92

Cercetatorii au demonstrat ca numai in aceasta perioada se produce hormonul hiperglicemic CHH care permite crustaceelor sa faca uz de atata energie localizata in muschii (glucogen) si sa poata fi capabili sa traverseze atata drum. Drumul este cu atat de dificil cu cat crabii au de parcurs acesti kilometrii in timp scurt, iar in restul timpului sunt aproape inactivi si stau in vizuinile lor din padurea tropicala unde in viata de zi cu zi abia se deplaseaza in primele ore ale diminetii sa se hraneasca. Schimbarea in metabolism ii determina sa faca acest drum, imposibil de altfel daca nu s-ar produce acele reactii chimice. Nivelul glicemic creste si ii da energie, un fel de baterie naturala care ii determina sa faca acest drum.

crab-barriers-Max-Orchard

Daca ne-am uita de sus, intr-o viziune panoramic, putem asocia aceasta “mare rosie” miscatoare care strabate padurea tropicala de un verde crud, posibila doar in perioada ploilor musonice, cu anuntarea Sarbatorilor de iarna prin culoarea care o imprastie si devotamentul de a ajunge la destinatie, mai ales ca se petrece in Insula Craciunului.

Deseori natura si vietuitoarele ne dau exemple cum sa ne adaptam resursele energetice la scopuri nobile.

 

 

Sursa bioblogia.com

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>