Pages Navigation Menu

Mendeleev – un bunic trist

Mendeleev – un bunic trist

nepoata-Mendeleev

Generatii de elevi si studenti au memorat tabelul periodic al lui Mendeleev, dar nimeni nu a cunoscut un detaliu despre marele om de stiinta rus. In ultimii ani ai vietii sale a sprijinit activ o nepoata in Nagasaki, desi se pare ca nu a cunoscut-o niciodata personal.

Fiul lui Mendeleev, Vladimir, a fost un marinar in armata rusa si un membru al echipajului care l-a insotit pe Tarul Nicolae al-II-lea in calatoria sa spre soare rasare. In aceasta calatorie, Tarul a supravietuit unei incercari de asasinat in Japonia in mai 1891, iar dupa acest  incident s-a intors imediat acasa. Numai ca o parte din echipaj, printre care si fiul lui Mendeleev au continuat calatoria prin Japonia iar acesta s-a indragostit de Taka, o frumoasa japoneza. In 22 aprilie 1892, Vladimir ii scria tatalui sau: “Sunt in Nagasaki de aproape o luna. Este foarte confortabil aici unde am ancorat. Este cald si bine”. La scurt timp s-a intors acasa, iar la varsta de 33 de ani, in 1898, Vladimir moare.

Masanori Kaji, profesor la Institutul Tehnologiei din Tokio care se ocupa cu cercetarea vietii lui Mendeleev, preciza ca numele de familie al frumoasei Taka era Hideshima. Dupa ce a murit Vladimir, Mendeleev a trimis in fiecare luna bani pentru a-si intretine nepotica, Ofuji. Aceste aspecte le mentioneaza si fiica sa, Olga in memoriile sale.

Cand era tanar, omul de stiinta rus a avut o aventura cu o actrita germana si a vut o fiica. Chiar daca s-a intors in Rusia, el a continuat sa o sprijine financiar pe aceasta. Profesorul Kaji considera ca acest gest al bunicului Mendeleev pentru nepoata sa din Japonia se repeta tocmai pentru ca a trait o experienta similara el insusi cand era tanar.

Povestirea aceasta nu are ca scop dezvaluirea iubirilor secrete ci latura sensibila a acestui savant rus, un bunic melancolic care a vrut sa suplineasca pierderea fiului sau Vladimir prin orice mijloace. Iar ceea ce este mai interesant este faptul ca desi viata nepoatei sale Ofuji nu a fost cunoscuta, undeva acolo, exista nepoti sau stranepoti care poarta in ADN urmele marelui chimist rus.

Mendeleev s-a nascut in satul Verkhnie Aremzyani in 1834, aproape de Tobolsk in Siberia, cel mai tanar dintr-o duzina de frati. Mai tarziu a mers la Universitatea din St. Petersburg unde a studiat si apoi a lucrat ca profesor. A murit in 1907.

Va ramane in memoria noastra ca un mare savant chimist si un bunic cu radacini in Japonia.

 

Sursa: Siberian Times

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>