Pages Navigation Menu

Medicina, bratara de aur

Medicina, bratara de aur

1

Medicina este una dintre cele mai cautate profesii din Romania si asta pentru ca in fiecare an facultatile de profil au o concurenta imensa la toate specializarile.

Anul acesta,  10 condidati au fost pe un loc la Facultatea de Medicina Dentara din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) din Bucuresti, iar la  Medicina generala, 5,2 candidati `s-au batut` pe un loc. Nici Facultatea de Farmacie (UMF) nu s-a lasat mai prejos, rezultatele examenului au fost stranse si multi candidati au plecat cu speranta ca `la anul vom reusi`.

Atat facultatile de medicina, cat si cele de profil uman au avut printre candidati un numar semnificativ de straini. Chiar daca nu sunt privilegiati de statul romani (precum moldovenii sau rromii), francezii si in special arabii aleg sa studieze in Romania, preferand sa plateasca taxe care pot ajunge pana la 5000 Euro. Facultatile de Medicina si Farmacie sunt populate de studenti arabi, majoritatea cu origini in Romania, dar exista si cazuri in care acestia nu cunosc `dulcele grai romanesc`, dar aspectul lingvistic nu pare sa le dea prea mari batai de cap.

R. R. este una dintre candidatele care a trecut cu brio examenul de admitere al Facultatii de Farmacie (UMF). Pana sa ajunga la decizia de a se inscrie la o facultate cu profil medical, R.R. a jucat la mai multe piane. In gimnaziu s-a remarcat prin literatura, in liceu si-a surprins cunoscutii alegand un profil real: matematica-informatica, iar dorinta de a urma farmacia a fost un soc pentru familie.

NewsUp: De ce ai ales farmacia?

  R.R:  A fost un autotest. Mi-am testat limitele. Fata de programul incarcat pe care-l aveam, am vrut sa vad daca exista ceva mai gripping (captivant, eng ). Cred ca inainte de toate, am ales farmacia de teama sa nu ma plictisesc.

NewsUp: Farmacia este un domeniu profitabil?

  R.R:  Depinde. E in funcție de ceea ce aleg oamenii: unii aleg farmacia, altii farmacistul. Aleg farmacia pentru ca e mai aproape de casa, de pilda, si nu prea pentru ca acesta se impune la produsele din comert. Altii aleg farmacistul pentru ca le furnizeaza indicatiile pe intelesul lor.

Depinde si de un alt factor: cat e de priceput farmacistul. El poate echivala produsul de fabrica cu un compus naturist si atunci domeniul e profitabil, iar farmacistul castiga printre altele si notorietate. 

NewsUp: Cine ar trebui sa aleaga profesia de farmacist?

  R.R: Unii se gandesc la profit, dar daca pornesti de la ideea asta, in momentul in care ajungi sa-ti pierzi rabdarea si elanul, incepe sa si se acreasca si de bani. Nu cred ca partea materiala e cel mai bun punct de pornire. Farmacia a fost pentru mine o ambitie sa vad ca pot. Ar trebui sa o aleaga cei care se cred  in stare ca pot duce pana la capat ceea ce au inceput.

Asistentul farmacist se traduce astfel:  a asista la desfasurarea unei profesii adevarate. Daca nu -ți realizezi visele tale, alti oameni se vor folosi de tine ca sa si le realizeze pe-ale lor. Atat asistentul, cat si medicul farmacist se pot afla in ipostaza de a fi in serviciul celuilalt, la alte standarde, sigur.

Pharmacist Filling a Prescription

NewsUp: Exista diferente intre barbatul farmacist si femeia farmacist?

  R.R: Diferenta o pot face clientii. Aici vorbim de preferinte. Este aproape ca la ginecolog sau in orice alt domeniu. Exista anumite predilectii pentru o parte sau alta. Dar in general, nu exista diferente.

NewsUp: Ce altceva ti-ar fi placut sa faci in afara de farmacie?

  R.R: Marina. Pentru ca severitatea de acolo echivaleaza cerintele de la farmacie. Daca aici imi testez rezistenta psihica, acolo mi-as fi testat rezistenta fizica.

 

Romania este pe primul loc in lume ca numar de absolventi ai facultatilor de medicina, raportat la populatia sa, a explicat dr. Dan Peretianu, fost presedinte al Camerei Federative a Medicilor din Romania (CFMR). Astfel, pentru fiecare 100.000 de locuitori, in anul 2011 existau la noi 36 de absolventi. Prin comparatie, in Statele Unite erau numai 6,5 absolventi, iar in Marea Britanie 9,3 absolventi.

 

 

Sursa foto: centerforfamilyhealth.org

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>