Pages Navigation Menu

Martin Luther King si rascoala care nu a fost niciodata – Partea a III-a

Martin Luther King si rascoala care nu a fost niciodata –  Partea a III-a

`I have a dream`, Martin Luther King

kennedy

Masuri de siguranta
In dimineata zilei de 28 august, cinci baze militare se aflau in plina activitate la marginea capitalei.
La Fort Myer, Fort Belvoir, Fort Meade, Marine Base Quantico si statie navală Anacostia, 30 de elicoptere au fost puse in rezerva pentru eventualele transporturi aeriene . La Fort Bragg, Carolina de Nord, 15.000 de soldati din Fortele Speciale, numite STRICOM, erau pregatiti pentru a interveni in situatiile de urgenta.

Dorinta de utilizare a minimum de forte nu trebuie sa puna in pericol finalizare cu succes a misiunii.
In cazul unor atacuri ale protestatarilor, viteza de interventie era esentiala. Toate proclamatiile prezidentiale necesare, ordinele executive si scrisorile de instruire militara au fost pregatite in prealabil.
Daca violentele intre protestatari vor izbucni, presedintele va semna un ordin executiv de autorizare a Pentagonului de a lua `toate masurile necesare` pentru a linisti multimea. Ca o nota de confidentialitate, el a pus `Dorinta de utilizare a minimum de forte nu trebuie sa puna in pericol finalizare cu succes a misiunii.`

Capitala pasnica s-a transformat intr-una de razboi.
Exista si situatia ca protestatari sa scapae de sub control. Atunci, trupele militare erau pregatite pentru o interventie care presupuneau arme si baionete. Daca toate acestea ar fi dat un rateu, rezerva consta in gaze lacrimogene. Misiunea avea numele de cod: Operatiunea Washington. Un reporter a urmarit toate aceste pregatiri si a spus ca `orasul a fost transformat din capitala unei natiuni pasnice intr-una de raboi`.

Schiloditi de catuse de segregare si lanturi de discriminare
La orele 13.40, aproximativ 200.000 de demonstranti au ocupat strazile, s-au intins pe iarba din fata Monumentului Washington, unii s-au cocotat in copaci, pe cand altii cantau, se rugau si-l aplaudau pe Martin Luther King, care se pregatea sa vorbeasca. In tot acest timp, presedintele Kennedy se afla in interiorul Casei Albe, alaturi de consilierii sai, si il urmarea pe un ecran mic al unui televizor pe King.
Tribuna de la care urma sa vorbeasca preotul Martin King a fost amplasata la picioarele statuii lui Abraham Lincoln. Acesta si-a inceput discursul prin a spune ca prezenta celor 200.000 de oameni reprezentata in mod simbolic `marea emancipare`, ceea ce ofera o minunata dovada de militantism in zdrobitoarea tara.
Pentru putin timp, King s-a plans de situatia negrilor, ei fiind exilati in propria tara, `schiloditi de catuse de segregare si lanturi de discriminare.`

king 1

Spune-le despre vis, Martin.
Discursul pregatit de King era mult prea amplu, iar multimea a inceput sa se revolte, nu mai avea rabdare.
`Spune-le despre vis, Martin,` a strigat Mahalia Jackson, discursul fiind vazut si de consilierii sai. King a aruncat o parte din notitele sale si a lasat doar o parte din text, spunandu-si ca acele cuvinte vor avea o insemnatate covarsitoare atat pentru el, cat si pentru cei prezenti.
`Am un vis: ca in aceasta zi, aceasta natiunea sa se ridice si sa traiasca in adevaratul sens al crezului sau`, a strigat Martin King , cu bratul drept intins spre cer.
`Am un vis: ca cei patru copii ai mei sa traiasca intr-o zi, intr-o natiune in care sa nu fie judecati dupa culoarea pielii, ci dupa caracterul lor`, a completat mai tarziu.

king 3
Presedintele Kennedy l-a urmarit de la Casa Alba si a fost cuprins de o mare admiratie si emotie. Ca atat de multi americani, a fost pentru prima data cand a auzit un predicator de 34 de ani care tinea un discurs cu toate elementele sale. `Este bun`, i-a spus Kennedy unuia dintre consilierii sai.
Cu toate temerile care au fost luate in considerare, desfasurarea evenimentelor din 28 august 1963 s-a dovedit a fi cea mai frumoasa zi, fara violentele premeditate.
La poalele lui Lincoln Memorial, King si colegii sai au salutat multimea, s-au urcat in limuzinele prezidentiale si au pornit spre Casa Alba, unde presedintele Kennedy ii astepta. Cei doi au dat mana, iar presedintele l-a felicitat pe King pentru ca a ridicat miscarea drepturilor civile la un plan spiritual : `I have a dream!`

king 2

Final.
Surse foto: cdn02.cdn.socialitelife.com
s1.e-monsite.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>