Pages Navigation Menu

Martin Luther King si rascoala care nu a fost niciodata – Partea a II-a

Martin Luther King si rascoala care nu a  fost niciodata –  Partea a II-a

`I have a dream`, Martin Luther King

john-kennedy-with-martin-luther-king

In vara anului 1963, Martin Luther KIng si-a dat seama de gravitatea evenimentelor care aveau loc in tara si se astepta ca președinția sa ia masuri cu privire la asa-numita `criza rasiale`.

Absenta actiunii nu mai era o optiune.

In cadrul unei emisiuni televizate pe postului national, difuzata in iunie, Luther a averizat : “focuri de frustrare și discordie ard în fiecare oraș, la nord și sud”.

protest

Cand  protestatarii au ajuns pe strazi, Martin a prezentat mult asteptatul proiect de lege pentru drepturile civile, care urma sa demonteze segregarea, sistemul de apartheid (politica de discriminare rasiala) predominant in marea parte a Americii de Sud. Dar, chiar si dupa ce l-a facut public la nivel national, si a castigat greutatea biroului din care facea parte, protestele si violentele au continuat.

O demonstratie masiva in Washington, atunci, era plina de pericole.

Intr-o intalnire care a avut loc la Casa Alba, Kennedy i-a spus lui Martin Luther si altor lideri care militau pentru drepturilor civile ca el nu a vrut ”un mare spectacol de pe Capitoliu” pentru ca acest lucru ar implica eforturi incomensurabile de a adopta proiectul pentru drepturile civile intr-o  lege. Cand incercarile de a-i convinge sa se retraga au esuat, administratia a decis sa incerce sa detina controlul demonstratilor. Aici, presedintele a fost de neclintit -  era socat.

Lincoln

Pentru a impiedica un dezastru, Kennedy a ordonat aparatului sau de securitate sa se mobilizeze.

Pentru inceput, FBI-ul a intarit activitatile de supraveghere a miscarii revolutionare, care a inclus printre altele si interceptarile electronice ale lui King. Mai mult, fiecare birou din tara care avea legatura cu aceasta miscare a fost obligat sa raporteze informatii cu privire la planurile pe care le aveau activistii locali de culoare si daca exista vreo afiliere cu organizatiile comuniste.

Viata in Washington a fost complet perturbata in perioada premergatoare marsului. Birourile guvernamentale au fost inchise si angajatii federali au fost sfatuiti sa stea acasa. A existat o interdictie de 24 de ore in ceea ce priveste comercializarea alcoolului, de altfel, era si pentru prima data in aceasta tara cand se interzice consumul bauturilor spirtoase.

Temerile despre un potential conflict i-a ingrijorat pe organizatori. Marsul era condus de carismaticul Bayard Rustin, care a fost de acord sa colaboreze indeaproape cu administratia.

Ei au fost de acord sa inceapa marsul la primele ore ale zilei, o alta masura de siguranta luata de autoritati, pentru ca protestatarii sa nu aiba ocazia sa rataceasca pe strazi la lasare intunericului.

De asemenea, locul stabilit pentru a fost schimbat, ce-i drept, mai cu tragere de inima. Planul original pentru un protest in masa era stabilit pe treptele Congresului SUA, dar a fost lasat uitarii. In schimb, ei au ales Lincoln Memorial, un loc mai usor de supravegheat si mai putin sensibil din punct de vedere politic.

Memorial Lincoln

Va urma…

Suse foto: tc.pbs.org

lva.virginia.gov

americaslibrary.gov

blurppy.files.wordpress.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>