Pages Navigation Menu

Marte: Mii de ghețari, îngropați în praf

Marte: Mii de ghețari, îngropați în praf

Mii de ghețari cu o grosime de 1,1 metri se află pe Marte, sub scoarţa sa acoperită de praf. Acestia fac parte din două lanţuri muntoase si studiile au demonstrat că ar deţine aproximativ 150 de miliarde de metri cubi de apă.

marte ghetar

Un studiu publicat în luna aprilie a scos la iveală că pe planeta Marte au fost descoperiți mii de ghețari ce fac parte din două lanțuri muntoase – unul la jumătatea emisferei nordice, altul la jumătatea celei sudice.

Datele transmise prin radar, colectate de sateliţii care se află pe orbita marţiană, combinate cu modelele computerizate de simulare a ciclului gheţurilor au arătat faptul că această planetă deţine aproximativ 150 de miliarde de metri cubi de apă, rămasă captivă în blocuri de gheaţă.

“Gheaţa de la jumătatea unei emisfere reprezintă un important rezervor de apă pentru Marte”, a declarat Nanna Bjornholt Karlsson, cercetătoare la Institutul Neils Bohr din cadrul Universităţii Copenhaga din Danemarca.

Transformarea planetei

Oamenii de ştiinţă încearcă de foarte multă vreme să înţeleagă felul în care Marte s-a transformat dintr-o planetă caldă, umedă, probabil asemănătoare cu Terra, în istoria ei timpurie, în planeta rece, uscată şi deşertică din zilele noastre.

În urmă cu câteva miliarde de ani, Marte, care este lipsită de un câmp magnetic protector, şi-a pierdut aproape întreaga atmosferă. Mai multe studii sunt în prezent în derulare şi încearcă să calculeze cantitatea de apă care a dispărut în acel moment de pe Marte şi cantitatea de apă rămasă blocată în depozitele de gheaţă subterane.

Cercetătorii  sunt de părere că gheţarii marţieni au rămas intacţi până în zilele noastre datorită faptului că sunt acoperiţi cu un strat gros de praf. De asemenea, aceștia suspectează că, în trecut, a existat un ocean cu o adâncime de peste 1,6 kilometri care acoperea mai mult de jumătate din emisfera ei nordică. Conform studiilor actuale, de-a lungul istoriei, Marte a pierdut circa 87% din cantitatea ei totală de apă.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>