Pages Navigation Menu

Marile Doamne din administratia Obama

Marile Doamne din administratia Obama

Obama_Rice-Donalan-Power (principala)

Dupa un secol in care politica banilor a fost guvernata de barbati in Statele Unite ale Americii, Barack Obama o numeste pe Janet Yellen presedinte al bancii centrale americane (FED), informeaza lemonde.fr.

In urma cu doua luni, Presedintele Americii a salutat nominalizarea fostei jurnaliste Samantha Power in functia de Ambasador al Statelor Unite la ONU.

Incurajarea venita din partea presedintelui Obama in ceea ce priveste implicarea femeilor in viata politica a starnit controverse in tabara adversarilor.

In timpul celor doua mandate, Barack Obama a fost inconjurat de figuri reprezentative ale sexului frumos si asta o dovedesc pozitiile importante pe care le-au ocupat in biroul sau numeroase doamne ale politicii americane.

10248702_h19685109

Janet Yellen (67 de ani) este noua stapana a bancnotelor verzi, de cateva zile a fost numita de Barack Obama presedinte al bancii centrale americane (FED). De acum, ea va ghida politica monetara a Statelor Unite si va stabili ritmul economiei mondiale. A fost membru in Consiliul Guvernatorilor bancii centrale si seful echipei de consilieri pe probleme economice in mandatul presedintelui Bill Clinton. Mai tarziu, ea a preluat presedintia Rezervei Federale din San Francisco si a fost numita in 2010 de presedintele Americii in functia de vicepresedinte al FED.

Janet Yellen a obtinut un doctorat in stiinte economice de la Universitatea Yale si este considerata cea mai buna eleva  a reputatilor economisti James Tobin si Joseph Stiglitz, laureati ai premiului Nobel. Dupa incheierea studiilor postuniversitare, Yellen a fost profesor asistent la Universitatea Harvard.

 Barack Obama, Susan Rice, Tom Donilon, Samantha Power.

Samantha Power (43 de ani) a fost numita in luna august a acestui an Ambasador al Statelor Unite la ONU. Fosta jurnalista, Samantha Power a acoperit Razboiul din Bosnia, la mijlocul anilor ’90. Ea a scris singura sau impreuna cu altii patru carti, inclusiv populara carte „A Problem from Hell: America and the Age of Genocide” (O problema infernala: Statele Unite in era genocidului), care i-a adus Premiul Pulitzer, in 2002.

Ea s-a alaturat echipei lui Barack Obama in timpul campaniei prezidentiale si ocupa, din 2009, postul de insarcinat pentru drepturile omului in cadrul Consiliului pentru Securitate Nationala (NSC), Cabinetul de politica externa al presedintelui. Nascuta in Iralanda, Power a emigrat in Statele Unite impreuna cu parintii, la sfarsitul anilor ’70. Ea este licentiata, la fel ca Obama, a Facultatii de Drept din cadrul prestigioasei Universitati Harvard.

Samantha Pawer este casatorita cu Cass Sunstein, un fost colaborator al Casei Albe in primul mandat al lui Obama, si impreuna au doi copii.

Sally Jewell

Sally Jewell (57 de ani) a devenit la inceputul anului (12 aprilie 2013) Secretar de Interne. Ea a fost aleasa de catre presedinte sa se alature administratiei sale ca secretar de Interne al Statelor Unite, inlocuindu-l pe Ken Salazar.

Fost guvernator democratic al Statelor Unite in Kansas in perioada 2009-2013, Kathleen Sebelius (65 ani) a fost numita Secretarul de Sanatate si Servicii Umane, in biroul lui Barack Obama pe 28 aprilie 2009, iar in prezent isi exercita al doilea mandat. Fiica unui fost guvernator din Ohio, ea a devenit una dintre cele mai populare figuri din cabinetul Obama. De asemenea, este un sustinator neconditional al avort si se opune pedepsei cu moartea.

Penny Pritzker

Penny Pritzker (54 de ani) este o femeie de afaceri a carei familie a fondat lantul hotelier Hyatt. In timpul campaniei prezidentiale din 2008, ea a condus comisia de finante din echipa lui Barack Obama. A peimit functia de Secretarul de Comert, in 2008, cand a inlocuit-o Rebecca Blank, o alta femeie aflata in aceasta pozitie.

Hillary Rodham Clinton

Hillary Clinton (64 de ani), de profesie avocat si sotia celui de-al 14-lea presedinte al Americii, Bill Clinton, a fost secretar de stat in administratia Obama in decursul a trei ani (2009-2012). In timpul mandatului sau, Hillary Clinton a reusit sa devina nu doar cea mai respectata femeie din Statele Unite, chiar inaintea actualei prime doamne, Michelle Obama, dar si una din cele mai respectate femei din lume, potrivit unui sondaj Gallup, citat de Newsweek. Multe voci sustin ca fosta `prima doamna` se pregateste pentru candidatura la pozitia de presedinte din 2016.

Susan Rice

Susan Rice (48 de ani) este de la 1 iulie consilier de securitate nationala in cabinetul Obama. In trecut, a fost asistentul secretarului de stat pentru afaceri africane (1997-2001).

 

Surse foto: salon.com, netimpact.org, q13fox.com

 

 

 

 

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>