Pages Navigation Menu

Marile DECIZII ale SUMMITULUI din NEWPORT care vor schimba soarta EUROPEI

Marile DECIZII ale SUMMITULUI din NEWPORT care vor schimba soarta EUROPEI

La summitul de la Newport, din Ţara Galilor, liderii Alianţei Nord Atlantice au decis extinderea şi activizarea prezenţei militare a NATO în Europa de Est, implicarea în lupta cu Statului Islamic din Irak şi Siria (ISIS), precum şi prelungirea şederii trupelor americane şi aliate în Afganistan, după retragerea stabilită pentru 2014. De asemenea, aliații au cerut din nou Rusiei să își retragă trupele din Ucraina, însă fiecare stat membru NATO va decide dacă va oferi ajutor militar Kievului.

BwsL5ukCIAEEM6t

Una dintre deciziile Summitului NATO 2014 este găzduirea de către Polonia a unui comandament central al NATO Response Forces, structură reconfigurată de NATO drept răspuns la ameninţările Rusiei. România va primi unul dintre cele patru comandamente regionale, celelalte trei urmând să fie amplasate în statele baltice, mai exact în Letonia, Estonia și Lituania. Astfel, Marea Britanie, alături de alte șase state membre vor pune la dispoziţie forţe aeriene, navale şi terestre cu cel puţin 10.000 de oameni, pregătite să acţioneze în orice stat NATO din Est, inclusiv în România.

La doar o zi de la Summitului NATO 2014, în Letonia s-a organizat un amplu exercițiu militar, iar în noaptea de vineri spre sâmbătă, aproximativ 500 de parașutiști au aterizat pe Aeroportul Lielvarde, situat la aproximativ 60 de kilometri de capitala Riga. Antrenamentul denumit Steadfast Javelin 2 simulează detașarea militarilor NATO si a echipamentelor de lupta intr-o situație de criză.  Un total de 2.000 de soldați din nouă țări (printre care americani, italieni, canadieni, bulgari și germani)  vor desfășura astfel de antrenamente, în aceasta toamnă, în Ucraina, Germania, Polonia și Norvegia.

Bulgaria va trimite deasemenea trupe militare în exercițiul Steadfast Javelin 2, președintele Rosen Plevneliev declarând pentru presa bulgară că ceea ce se întâmplă în Ucraina nu trebuie să existe în nici un stat membru al Uniunii Europene.

Republica Cehă a refuzat comandamente NATO pe teritoriul său și are obiecții în ceea ce privește sancțiunile UE pentru Rusia, motivând că astfel de măsuri îi afectează exporturile.

995654_901909636489255_8566911078316446015_n

În cadrul summitului, premierul britanic David Cameron a cerut un ”plan global”, făcând referire la amenințările tot mai mari care pândesc Europa, cum ar fi Orientul sau Rusia. De asemenea, presa britanică a scris că în timpul discuțiilor au existat unele tensiuni, oficialii din Marea Britanie acuzând Statele Unite de faptul că nu pun suficient accent pe implicarea puterilor regionale. Totodată, francezii au declarat că nu sunt pregătiți să ia parte la o acțiune militară în Siria.

Președintele american Barack Obama a adăugat că printr-un efort internaţional lărgit, inclusiv al ţărilor arabe, grupul extremist ISIS trebuie „înfrînt şi eliminat”, la fel ca Al Qaida.

În ceea ce privește situația din Afganistan, Bucureştiul va trimite alţi 440 de militari, instructori şi agenţi de poliţie militară pe câmpul de luptă și în anii viitori, militarii români vor asigura paza a două aeroporturi afgane.

România consemnează, începând cu acest summit NATO, faptul că, de acum, are un plan de contingenţă, o strategie de planificare a apărării. Până acum, astfel de planuri erau pentrub ţările baltice şi pentru Polonia, care au fost şi ele actualizate, iar din acest moment au şi România şi Bulgaria, ţări ale flancului estic la Alianţei.

În declaraţia summitului se precizează că amplasarea elementelor scutului antirachetă se desfăşoară în termenul programat şi se menţionează că în 2015 baza de la Deveselu va fi funcţională. De asemenea, în document final al summitului se menţionează că instalarea componentei din România a scutului antirachetă al Alianţei din Europa va fi finalizată în 2015.

10653875_901135059900046_6942605070025365942_n

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>