Pages Navigation Menu

Maria Tanase – boema acordurilor interbelice

Maria Tanase – boema acordurilor interbelice

maria-tanase

La 25 septembrie 1913 se nastea in mahalaua Caramidarilor din Bucuresti, Pasarea Maiastra cum a numit-o istoricul Nicolae Iorga, Maria Tanase.

In acest articol aniversar vreau doar sa punctez doar cateva date despre viata ei personala si vreau mai mult sa ne aducem aminte de ea, asa cum a fost: icoana cantecului popular, de petrecere. Ea a transformat acordurile de vioara, tambal si acordeon in mangaieri ale sufletului nostru vesel sau trist. Muzica ei ne-a vindecat ranile din inima ranita, sau dimpotriva ne-a fost alaturi, partasa virtual la evenimentele fericite. Maria Tanase este imaginea femeii cochete a perioadei interbelice. Daca inchidem ochii si ne intoarcem in timp, auzim vocea ei suava cum rasuna la gradinile de vara, lume vesela la un pahar de vin, florarese plimbandu-se printre mese si aerul boem al unei epoci inca nezbuciumata.

Daca ar fi sa ii creionam portretul din cateva miscari de stilou, folosind cat mai putine cuvinte, mi-o imaginez astfel: delicata dar in acelasi timp puternica, vesela si melancolica, incredibil de feminina si frumoasa. Contopirea contrastelor a transformat-o intr-o femeie asa de puternica si imaginea ei dainuie si dupa 100 de ani de la nasterea sa.

S-a nascut intr-o familie de florari si dupa doar trei calase de liceu a fost nevoita sa renunte la scoala si sa isi ajute parintii la gradina. Dar acest lucru nu a descurajat-o. Daca in 1921 se urca pentru prima data pe scena, revine in anul 1934, angajandu-se la Taetrul “Carabus”.  In 1936 imprima primul disc de muzica populara sub supravegherea etnomuzicologilor Constantin Brailoiu si Harry Brauner. Are o activitate fulminanta si plina de succes, atat ca interpreta de muzica populara cat si ca actrita, are turnee in strainatate si multe aparitii la gradinile de vara. Faptul ca in 1940 Garda de Fier ii distruge toate discurile existente, nu o demoralizeaza si in 1954 imprima la Radio si la casa de discuri Electrecord.

Repertoriul acestei maiastre cantarete are 400 de cantece din toate regiunile Romaniei. A gasit puterea de a aduna la un loc toate zonele frumoase ale tarii noastre in acorduri si note muzicale. A cantat pana in ultima clipa, nu a avut timp sa stea in pat, in timpul turnelui la Hunedoara din primavara anului 1963 afla ca are cancer. A murit la 22 iunie 1963, inconjurata de cantec, amintiri frumoase si o viata boema.

Asa trebuie sa ne aducem aminte de ea: cocheta, puternica ca o furtuna de vara, diafana si incantatoare.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>