Pages Navigation Menu

Malala Yousafzai – adolescenta nominalizata la premiul Nobel

Malala Yousafzai – adolescenta nominalizata la premiul Nobel

Malala Yousafzai

Adolescenta pakistaneza, Malala Yousafzai, devenita un simbol al dreptului la educatie si nominalizata la premiul Nobel pentru pace, i-a oferit un exemplar din autobiografia sa, Eu sunt Malala, reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, cu prilejul unei receptii organizate la Palatul Buckingham.           

            Anul acesta, Malala Yousafzai s-a aflat pe lista persoanelor nominalizate la premiul Nobel pentru pace. Insusi directorul Institutului de cercetari in domeniul pacii din Oslo, Kristian Berg Harpviken a declarat despre adolescenta ca este un simbol al dreptului fetelor si copiilor la educatie si la securitate, dar si o luptatoare contra extremismului si a opresiunii.           

            Tanara pakistaneza, cunoscuta pentru un blog administrat de BBC, unde a denuntat violentele comise de talibani in Valea Swat, s-a aflat aproape de moarte pe 9 octombrie 2012, cand a fost impuscata de talibani. Ca o pedeapsa pentru actiunile ei in favoarea dreptului fetelor la educatie, aceasta a fost impuscata in cap, fiind operata in Pakistan si ulterior transferata la un spital din Birmingham, din Marea Britanie, unde traieste  astazi alaturi de familia sa. 

Malala-Yousafzai 1

            Tatal ei si-a dorit dintotdeauna sa infiinteze o scoala in locul natal al Malalei, iar inainte ca Valea Swat sa fie atacata de talibani, nu mai putin 1000 de fete si baieti studiau acolo. Unul dintre motivele pentru care Malala a devenit atat de ambitiosa si cu o dorinta atat de puternica de a invata, a fost faptul ca, in acea regiune, numai gulerele-albe sau profesiile calificate, permit fetelor ca ea sa scape de o viata saracacioasa. Un alt motiv a fost faptul ca, in timp ce baietii fara educatie isi pot gasi o slujba care nu necesita pregatire profesionala, fetele se confrunta cu mari restrictii, care de cele mai multe ori le tin izolate in propriile case. 

Malala Yousafzai a primit numerose distinctii, devenind o adevarata vedeta internationala in lupta ei pentru educatie, dar si un amabasador al tuturor fetelor si copiilor fara acest drept, in timp ce detractorii sai din Pakistan ii reproseaza ca este o marioneta a Occidentului.

 

Sursa: evz.ro; stirileprotv.ro

Sursa foto: todayonline.com; mirror.co

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>