Pages Navigation Menu

Malaga – orasul spaniol plin de visuri

Malaga – orasul spaniol plin de visuri

Malaga a fost la un moment dat candidata la statutul de capitala culturala europeana pentru anul 2016. Si-a retras insa candidatura, iar noi am pierdut ocazia sa aflam ca acesta este orasul in care s-a nascut Picasso! Desigur ca ne putem plimba pe Alameda sau cu ferry-boat-ul pana la Melilla… Sunteti curiosi? Atunci, sa pornim la drum !

Geografia orasului Malaga

Malaga este capitala provinciei Andalucia si este situata in extremitatea vestica a Marii Mediterane, in sudul Peninsulei Iberice, la aproximativ 100 de km de Stramtoarea Gibraltar. Ocupa o suprafata de 395 de km patrati intr-un golf inconjurat de munti si este strabatuta de doua rauri, Guadalmedina si Guadalhorce, care se varsa in Marea Mediterana. La recensamantul din 2009 numara aproximativ 570.000 de locuitori, ocupand locul al saselea intre orasele Spaniei. Este zona urbana cea mai dens populata de-a lungul Costei del Sol si formeaza impreuna cu alte 12 municipii o zona metropolitana cu peste 1.000.000 de locuitori.

Orasul a fost intemeiat de fenicieni in secolul al VIII-lea i.e.n. A fost municipiu al Imperiului Roman si de patru ori capitala a Regatului Andaluz, care a decazut odata cu incorporarea sa in Regatul Castilliei in 1487. In timpul secolului al XIX-lea orașul a fost scena unei efervescente activitati industriale si revolutionare care i-a adus titlul de cel mai important oras industrial al Spaniei si supranumele de „Primul in fata pericolului libertatii”. A fost scena unuia dintre cele mai sangeroase episoade ale Razboiului Civil Spaniol si protagonista boom-ului turistic al anilor 1970-1980.

Malaga_Arena2004

Astazi, Malaga este un important centru economic si cultural, ca si un foarte important nod de comunicatii gratie portului sau, aeroportului si liniei de cale ferata de mare viteza.

Clima orasului este subtopical-mediteraneana, cu o temperatura medie anuala de 18 grade Celsius. Iarna clima este blanda, practic nu mai exista inghet din deceniile 6-7 ale secolului trecut. Vara este calduroasa si umeda cu exceptia cazului cand sufla terralul, un vant uscat din interiorul peninsulei, care face ca temperaturile sa urce foarte mult, ajungand la 44 de grade Celsius. In timpul anului se inregistreaza 2.815 ore de soare; in 2007, conform Institutului National de Statistica Spaniol, Malaga a fost cel mai insorit oras cu 3.059 ore de soare.

Istoria orasului Malaga

Fenicienii au intemeiat colonia Malaka atrasi de asezarea propice amenajarii unui port si de zacamintele de argint si cupru existente aici. Dupa o perioada de dominatie cartagineza, Malaka a fost incorporata Imperiului Roman, sub numele latin deMalaca, cu statut de municipiu.  Din aceasta perioada dateaza teatrul roman si o serie de statui pastrate la Muzeul orasului.

Decadenta romana a facut loc triburilor germanice care au devastat regiunea in jurul anului 411. Cu intentia de a reconstrui Imperiul Roman, Imparatul Iustinian I, a cucerit intre alte teritorii si Malaga, care a fost capitala provinciei o scurta perioada, pana in anul 615 cand bizantinii au fost alungati de vizigoti.

Dupa cucerirea araba, Malaqa s-a transformat intr-un oras infloritor, inconjurat de un zid dincolo de care se intindeau cartierele comercianților genovezi și evrei. A fost capitala altor patru regate efemere, din acea epoca pastrandu-se vestigii in centrul istoric și in doua dintre principalele sale monumente, Alcazaba și Castelul Gibralfaro. Atunci orașul avea doua cartiere marginașe in afara zidurilor, legaturi comerciale discrete cu Marocul și o clasa medie care se dedica artizanatului și comerțului.

malaga01

Fortareata Alcazaba

Cucerirea orașului de catre Regii Catolici in 1487 a presupus un episod sangeros in razboiul final impotriva Regatului Granadei. Asediul orașului a durat șase luni și a impiedicat aprovizionarea cu hrana a locuitorilor, care in 18 august au hotarat sa se predea; a doua zi invingatorii au intrat triumfal in oraș iar populația a fost pedepsita cu sclavia sau cu moartea.

Pierderea Gibraltarului in 1704 a transformat Malaga intr-o cheie a regiunii, apararea Mediteranei organizandu-se de aici.

Sub dominația spaniola, orașul a inceput sa se transforme, arhitectul Diego de Siloe, incepand construcția Catedralei din Malaga pe ruinele marii moschei. Bisericile și manastirile construite in afara zidurilor orașului incep sa atraga populație dand naștere unor noi cartiere printre care La Trinidad și Capuchinos.

Intre secolele al-XVI-lea și al-XVIII-lea Malaga a trait o perioada de decadența nu numai ca urmare a razvratirii maurilor urmata de expulzarea lor ci și datorita epidemiilor și inundațiilor  provocate de raul Guadalmedina, a recoltelor slabe inregistrate mai mulți ani la rand in secolul al-XVI-lea, a cutremurelor și a revoltelor soldaților.

In secolul al-XVII-lea vinul, stafidele și matasea erau produsele care se exportau cel mai mult din Malaga. Aristocrația acaparase funcțiile inalte și orașul suferea consecințele corupției generale caracterizata prin vanzarea funcțiilor și supunerea acestora fața de oligarhi. Clasele de jos traiau in saracie in cartierele marginașe iar sclavia persista. Totuși, au existat condițiile prielnice pentru formarea burgheziei, clasa care va pune bazele dezvoltarii economice din secolul urmator. Incepand cu secolul al-XVIII-lea, in ciuda a numeroase catastrofe (șase inundații, șapte perioade de foamete, șase epidemii, patru razboaie și doua cutremure) orașul incepe sa se recupereze.

Mare parte a secolului al-XIX-lea Malaga a fost scena a numeroase mișcari revoluționare, care au contribuit la triumful liberalismului in Spania. In aceasta perioada orașul și-a caștigat renumele de „Primul in fața pericolului libertații”. Revoluția industriala ca și cea politica a gasit un mediu bun de dezvoltare, Malaga fiind primul oraș industrial al Spaniei, iar apoi al doilea dupa Barcelona. Activitațile comerciale s-au dezvoltat foarte mult, iar intre 1860-1865 mediile de comunicație au suferit o adevarata revoluție. Este epoca marilor familii burgheze din Malaga, unele dintre ele cu mare influența in politica naționala. Peisajul urban se imparte in doua sectoare bine definite, unul dominat de activitațile industriale iar celalalt compus din vile și hoteluri, care incep sa se construiasca in aceasta perioada.

Odata cu renunțarea la tron a lui Amadeo de Saboya, au loc mari tulburari politice și sociale și se inființeaza Cantonul Malaga. Viața politica intre 1868-1874 se caracterizeaza printr-un ton radical și extremist. Mișcarea republicana federala sprijinita de masele populare a provocat insurecții ce au neliniștit clasa conducatoare. Incepand cu anul 1880 orașul incepe sa decada, se inchid turnatoriile, industria zaharului este afectata iar plaga de filoxera duce la ruina industria vinului. Abandonul viilor și moșiilor a dus la o puternica despadurire, degradarea mediului avand consecințe negative pana in secolul XX.

La inceputul secolului al-XX-lea are loc o etapa de reajustare economica, se dezvolta comerțul și progresiv se reduce activitatea industriala. Societatea este inapoiata și semianalfabeta, o mica oligarhie avand rol hegemonic prin intermediul puterii economice și politice. Criza economica și conflictele sociale fac posibil ca mica burghezie și mișcarea muncitoreasca sa-și consolideze pozițiile. Educația este una dintre temele cele mai importante in aceasta perioada, școala laica și cea religioasa, fiind cele doua alternative care se confrunta.

View-of-Malaga-from-the-Parador

In 1933, in timpul celei de-a Doua Republici Spaniole, la Malaga a fost ales primul deputat al Partidului Comunist Spaniol. Datorita acestui lucru și a numarului mare de militanți activi relaționați cu socialismul, anarhismul și comunismul, orașul purta supranumele de „Malaga cea Roșie” in ciuda faptului ca conservatorii și cei de dreapta erau și ei numeroși.

In februarie 1937 armata razvratita condusa de generalul Queipo de Llano cu ajutorul unor voluntari italieni, a lansat o ofensiva impotriva orașului care a fost ocupat in ziua de 7 februarie. Represiunea dictaturii militare franchiste a fost una dintre cele mai dure, aproximativ 17.000 de persoane au fost executate și ingropate in gropi comune cum sunt cele aflate in cimitirul San Rafael.

Pana in 1975 orașul s-a extins datorita turiștilor straini atrași de Costa del Sol, care au provocat un boom economic incepand din 1960. In același timp a avut loc o migrație interna catre alte zone ale țarii și o migrație externa catre țari din centrul și nordul continentului.

Principalele obiective turistice ale orașului Malaga

Datorita trecerii de-a lungul timpului a numeroase popoare, orașul Malaga a moștenit un patrimoniu arhitectonic și arheologic foarte variat. Principalele monumente sunt situate pe muntele Gibralfaro și in apropierea acestuia.

Din epoca musulmana se pastreaza castelul care incoroneaza muntele, construit in secolul al-XIV-lea de Yusuf I de Granada pe locul unei vechi construcții feniciene care avea și un far de unde numele de Muntele Farului (Jbel-Faro). La poalele aceluiași munte se afla Alcazaba, fortareața-palat construita de descendenții lui Yusuf ben Nazar precum și teatrul roman, construit in secolul I.

Din epoca creștina dateaza Catedrala Intruparii (La Catedral de la Encarnacion) care a ramas neterminata, lipsindu-i un turn, ceea ce i-a atras porecla de Ciunga (La Manquita). Langa Catedrala se afla Palatul Episcopal, care are o fațada elaborata in stil baroc.

Parcul din Malaga este de fapt o gradina botanica subtropicala paralela cu portul, construita pe terenuri smulse marii, intrePiața Portului (La Plaza de la Marina) la vest și Spitalul Noble (construit in stil neogotic) și Arena de lupte cu tauri Malagueta(Plaza de Toros de la Malagueta) la est. Este un bulevard cu o lungime de aproximativ 1 km a carui construcție a inceput in 1896. Conține flora de pe cinci continente aclimatizata in Malaga, ceea ce constituie o raritate in Europa.

Parcul este flancat de edificii monumentale cum sunt Casa Consistorial, sediul Bancii Spaniei, Rectoratul Universitații,Vechea Casa a Gradinarului Principal (La antigua casa del Jardinero Mayor) și Palatul Vamii, in stil neoclasic din secolul al-XVIII-lea, sediul Muzeului de Arta. Alaturi de Gradina Botanica se gasesc alte doua gradini istorice: cea geometrica a lui Pedro Luis Alonso și cea construita in terase, care coboara pe versantul sudic al muntelui Gibralfaro, Gradina Porții Intunecate(Jardines de Puerta Oscura).

Muzica

Orașul este unul dintre leaganele muzicii flamenco, cartierul El Perchel atragand porecla „Malaga cantaora” (Malaga cantareața). De-a lungul anului se desfașoara numeroase evenimente și spectacole flamenco in diferite locații din oraș, cea mai prestigioasa fiind La Bienal de Malaga en Flamenco care are loc in La Pena Juan Breva. Pe langa flamenco și muzica clasica, scena muzicala ofera și alte stiluri cum sunt pop (Danza Invisible), hip-hop (Hablando en plata, Nazion Sur, Pinnacle Rockers, Triple XXX, Malaga Royalz), rock (Tableton), chill out (Chambao), copla (Diana Navarro, Antonio Molina), heavy metal (in cluburi underground).

Literatura

La Malaga se organizeaza un targ de carte, trei importante concursuri de poezie și unul de proza.  Premiul pentru poezie Manuel Alcantara este cel mai mare premiu in bani pentru o singura poezie din intreaga țara.

Artele plastice

In domeniul artelor plastice, incepand din 1979 iși desfașoara activitatea diverse grupuri din care fac parte artiști cum sunt : Manuel Barbadillo, Antonio Jimenez, Francisco Parma Burgos, Francisco Parma Garcia, Damaso Ruano și Jose Bonilla.

Artei contemporane ii este dedicat evenimentul „Luna Octombrie Picassiana”, expoziție organizata anual de Fundația Picasso, care include expoziții de arta, conferințe, festivaluri de muzica, simpozioane și sarbatori populare ca și expoziții despre Picasso.

Acestea sunt doar cateva date despre Malaga. Daca calatoria imaginara v-a deșteptat curiozitatea și doriți sa va plimbați pe Alameda sau sa ascultați flamenco intr-un local din El Perchel, nu ramane decat sa cumparați un bilet de avion. Va urez o calatorie plina de lucruri frumoase și… sa completați paginile de mai sus cu propriile amintiri. Pe curand !

- Miuta Radu

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>