Pages Navigation Menu

Leucemia, un diagnostic fără limită de vârstă

Leucemia, un diagnostic fără limită de vârstă

Una dintre cele mai cunoscute boli hematologice este leucemia, un diagnostic dur de care au parte tot mai mulți români.

Leucemia, un diagnostic fără limită de vârstă

Leucemia, un diagnostic fără limită de vârstă

Stresul și mediul poluant în care ne desfășurăm activitatea conduc spre afecțiuni hematologice, pe care le depistăm tardiv în cele mai dese cazuri.

Leucemia limfocitară cronică este o formă de cancer al sângelui, care apare, de regulă, la persoanele în vârstă, peste 70% dintre pacienți fiind diagnosticați după vârsta de 55 de ani, conform Ligii Române de Cancer. În astfel de cazuri, boala este considerată a fi una de cursă lungă, în care șansa de supraviețuire este mare.

„Leucemia este o boală cu un prognostic foarte bun și cu care pacientul poate să trăiască până la 30 de ani liniștit. Multe dintre formele de leucemie limfatică cronică nici nu se tratează sau se tratează doar stadiile în care apar adenopatii foarte mari“, a declarat într-un interviu acordat Revistei Avantaje dr. Mihaela Tevet, medic primar hematolog în cadrul Spitalului Colentina, București.

Chiar și așa, fiecare pacient hematologic reacționează diferit, iar grila de tratament este adaptată în funcție de reacțiile organismului. În literatura de specialitate, leucemia este cunoscută și ca boala vârstnicului, însă pe statistici limita de vârstă scade.

„Am un pacient în vârstă de 60 de ani cu leucemie, pe care îl am în evidență din 2011 și încă nu-l tratez. Sunt pacienți la care boala evoluează mult mai repede”, adaugă dr. Mihaela Tevet.

Excepția de la regulă

Pacienții la care boala evoluează cu o repeziciune de neimaginat sunt, culmea, tinerii. Cu toate că medicii dau, de obicei, cele mai mari șanse de supraviețuire persoanelor tinere, leucemia este necruțătoare în cazul lor. Metabolismul accelerat, arderile puternice și dezvoltarea în pas cu creșterea lor influențează răspunsul la tratamentul pentru leucemie, în rândul copiilor, adolescenților și tinerilor.

Cu toate acestea, șansele tinerilor la viață sunt foarte mari, iar evoluția medicinei vine cu un argument extrem de pertinent, în sensul că bolile hematologice pot fi tratate indiferent de complexitatea și gravitatea lor.

4 semnale care te trimit la medic

1. Unul dintre principalele semne în cazul leucemiei este anemia. Leșini frecvent sau te simți tot timpul obosită? Cu siguranță nu trebuie să amâni un consult medical.

2. Vânătăile frecvente pe corp, fără cauze concrete, pot fi, de asemenea, semnalul unei suferințe hematologice.

3. Sângerările gingiilor sau apariția unor pete roșii pe piele sunt alte semne specific leucemiei.

4. Din cauza lipsei de apărare a organismului, în leucemie apar infecții recurente (gripă, infecții gingivale etc).

Salvează

Salvează

Salvează

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>