Pages Navigation Menu

Legile iubirii: Ce se intampla cand facem investitii de iubire neconditionata

Legile iubirii: Ce se intampla cand facem investitii de iubire neconditionata

In fiecare zi dam startul unor noi tipuri de jocuri, unele frumoase si utile, altele disfunctionale, in care,  daca ne lasam atrasi, avem de pierdut atat noi ca initiatori sau jucatori, cat si partenerii nostri.

Keyboard - Enter key replace with a RED HELP Key

 Ce se intampla cand facem investitii de iubire neconditionata sau  cand traim cu adevarat legile primordiale ale iubirii? Suntem, intr-adevar, precum tablele de domino, insa riscam pana la cartea mortii?

Cand iubim fara sa punem conditii, fara subterfugii, dam celorlati un sentiment de siguranta, se simt confirmati, intariti in valoarea lor intima, in identitatea si integritatea lor. Se dovedeste atunci ca iubirea este un sprjin in evolutia lor fireasca. In felul acesta este mai lesne pentru ei sa traiasca efectiv legile vietii, cum ar fi cooperarea, contributia personala la binele general, autodisciplina sau integritatea, sa descopere ce au mai bun si mai elevat in ei si sa ramana credincioși acestor valori. Le dam libertatea sa actioneze conform propriilor lor imperative si nu sunt nevoiti sa se adapteze conditionarilor si ingradirilor impuse de noi. Aceasta nu inseamna ca trebuie sa devenim prea permisivi sau slabi, fapt ce ar rezulta in masive retrageri de fonduri afective. Sfatuim, pledam, fixam limite, indicam consecintele, dar orice s-ar intampla, de iubit, iubim.

Cand incalcam legile primordiale ale iubirii, conditionand si inlantuind aceasta daruire, ii indemnam pe ceilalti sa incalce alte legi primordiale: cele ale vietii. Ii indemnam sa adopte o pozitie reactiva, defensiva, in care se simt nevoiti sa  dovedeasca ca sunt „persoane independente de noi”.

In realitate, ei nu sunt independenti, ci contraindependenti, adica supusi unei alte forme de dependenta, situata la capatul cel mai de jos al continuumului maturitatii. Devin reactivi, chiar ostili, dornici sa-si apara drepturile si personalitatea, si mai putin preocupati sa asculta, in mod proactiv, propriile lor imperative impersonale.

Rebeliunea e un nod al inimii, nu al mintii. Cheia dezlegarii este investitia constanta de dragoste neconditionata.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>