Pages Navigation Menu

Legendele trandafirului

Legendele trandafirului

foto1

Astazi trandafirul este considerat aproape un simbol al Florii in sine fiind printre cele mai populare cadouri si printre cele mai bogate flori in simbolism si istorie. Ii sunt dedicate concursuri, turnee de gradinarit, pagini de internet explica modul in care fiecare soi trebuie ingrijit, despre el se scriu carti, ii sunt facute fotografii, este intr-un cuvant floarea-vedeta printre camaradele ei de gradina. Dar cum a ajuns astfel si ce nu stim despre trandafiri?

Trandafirului i se cunoaste o vechime de aproximativ 35 de milioane de ani, frunze si flori fosilizate au fost gasite in Europa si in mormintele Egiptului Antic, desi cultivarea lor se presupune a se fi facut prima data in Asiria si Babilon. Gasim trandafirul in textele religioase crestine, dar si in cele budiste antice iar romanii obisnuiau sa impleteasca din trandafiri coroane pentru tinerii casatoriti. Era desigur folosit in scopuri medicinale dar si pentru parfum, despre Cleopatra se spune ca isi umplea camerele de petale de trandafir. Primele soiuri cultivate erau cele salbatice, multele varietati pe care le intalnim acum sunt rezultatul incrucisarilor obtinute abia incepand cu secolul 19 in China.
Probabil ca trandafirul si-a capatat alura regala odata cu secolul 17 atunci cand unele case regale il considera un mijloc de plata: trandafiri regali in loc de bani!

Insa in afara de aceasta simpla prezentare cronologica, trandafirul mai are si o istorie a miturilor, este deseori legat de legendele unor zei, apare in basmele si legendele vechi ale multor popoare. Ne referim la trandafiri cand vorbim despre zeita iubirii si frumusetii, Afrodita: se spune ca la moartea iubitului sau Adonis, a varsat tot atatea lacrimi cate picaturi de sange au curs din trupul lui – iar din fiecare picatura s-a nascut cate o anemona; anemonele nu sunt trandafiri, insa alte legende referindu-se la acelasi moment spun ca trandafirul a luat nastere din sangele lui Adonis si lacrimile Afroditei. O alta povesteste cum la moartea aceluiasi Adonis, Afrodita alergand s-a intepat in spinii unor trandafiri albi, sangele ei i-a colorat, astfel nascandu-se trandafirii de culoare rosie. Trandafirul mai este legat si de numele zeitei Diana – aceasta, din cauza geloziei ar fi transformat pe o fata renumita pentru frumusetea sa, intr-un trandafir, iar petitorii ei au devenit spini.
foto2

Neaparat trebuie sa amintim si o legenda de origine araba: se povesteste ca la inceputuri toti trandafirii erau albi iar privighetorile nu cantau. Intr-o zi o privighetoare s-a indragostit de un trandafir alb si a inceput sa cante, inspirata pentru prima data, insa iubirea a fost atat de mare incat ea s-a impins in spinii trandafirului care i-au strapuns inima, iar petalele acestuia au fost colorate in rosu pentru totdeauna.

Revenind in prezent, vrem sa va povestim despre o campanie din Canada care a imprumutat numele trandafirului, se numeste Rose Campaign si are ca scop incetarea violentei asupra femeilor. Ce pot face oamenii pentru a sprijina campania? Printre altele pot cumpara trandafiri! Iata deci cum trandafirul isi imprumuta imaginea unei cauze care odata cu toata istoria, ii preia simbolismul si de ce nu – puterea de atractie. Astazi trandafirul isi continua ascensiunea, devenind un simbol international, un reprezentant al frumusetii. Desi nu mai avem zeitati, legendele continua sa fie create, iata un exemplu:

Surse:

http://www.kew.org/

http://www.theflowerexpert.com

http://rosecampaign.ca/

Surse foto:

http://beststockpictures.toinspire.in

http://www.jakob-schaefer.com/

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>