Pages Navigation Menu

Legea dării în plată, criticată de analiștii BCR

Legea dării în plată, criticată de analiștii BCR

Legea dării în plată, văzută drept o cale de salvare de către cei înglodați în datorii la bănci, este desființată de către bancheri.

www.economica.net

www.economica.net

O analiză de impact a BCR susține că legea dării în plată închide programul „Prima casă”, pentru că 6 din 10 clienți care vor o locuință, în special tinerii, nu se vor mai califica pentru un împrumut. Avansul ar putea crește la 30%, iar avantajați vor fi doar speculatorii imobiliari, care vor pune mâna pe case ieftine. Mai mult, bancherii cred că programul „Prima casă” ar putea dispărea cu totul ca urmare a acestei legi întoarse de președinte în Parlament.

Analiza BCR anticipează că dacă legea intră în vigoare în forma actuală, aproximativ 60% din clienții actuali nu vor mai avea acces la credit. Inițiatorul legii dării în plată, Cătălin Zamfir, susține, însă, că legea pe care el a propus-o nu face altceva decât să responsabilizeze creditarea.

„Creditarea este la pământ în România. Creditarea este omorâtă și este omorâtă nu de legea dării în plată, ci de încrederea ruptă între clienți și bancă. Legea dării în plată nu face altceva decât să responsabilizeze creditarea. Băncii vor da credite persoanelor care se vor califica să ia credite, pentru că cei mai mulți sunt în situația dificilă astăzi pentru că nu s-ar fi calificat să ia credite. Eu am adus niște amendamente la lege, pentru că se crease această nebunie că de lege beneficiază samsarii imobiliari. Am amendat legea și am spus foarte clar că de lege nu vor beneficia persoanele fizice care au luat credite pentru afaceri”, a declarat Cătălin Zamfir pentru B1TV.

Previziunile negre ale bancherilor au continuat analiza făcută de BCR. Astfel, programul „Prima casă” va dispărea ca urmare a prevederilor legii dării în plată, care fac garanția statului nulă. Astfel, 160.000 de clienți actuali, în special tineri, nu vor mai dispune de un avans suficient pentru contractarea unui credit. De asemenea, pentru un client obișnuit va dura cu 8 ani mai mult decât în prezent ca să economisească un avans suficient pentru a se încadra în noile condiții de creditare adoptate pentru a reduce riscul de credit.

În plus, vârsta medie pentru prima achiziție ipotecară se va majora la 42 de ani cu efecte adverse semnificative asupra standardelor de locuit și vieții de familie. Darea în plată nu va afecta „Prima casă”, dă asigurări Cătălin Zamfir, și asta pentru simplul motiv că programul este pe placul băncilor.

„Nu va dispărea „Prima Casă”, un program în favoarea băncilor. Știm foarte bine, în programul „Prima Casă” garanția acelui împrumut este oferită de stat. Deci, băncile stau liniștite, nu-și asumă niciun risc, riscul și-l asumă statul. Știți ce se întâmplă cu persoana care a luat împrumut „Prima casă” și nu poate plăti? Sigur, plătește statul pentru el, numai că ulterior statul se va îndrepta împotriva cetățeanului să recupereze banii pe care i-a plătit pentru bancă, iar dobânda respectivă va fi pe undeva pe la 18%.”, a dat asigurări Zamfirescu.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>