Pages Navigation Menu

La Buche de Noel- un desert de nota 10

La Buche de Noel- un desert de nota 10

images (2)

La Buche de Noel (Buturuga de Craciun) este un desert frantzusesc traditional care se serveste de Craciun. Obiceiul spune ca de Ajun, oamenii mergeau in padure sa caute o buturuga cat mai mare pe care o aduceau acasa. In seara de Craciun, stapanul casei aseza buturuga in vatra, varsa pe ea ulei, sare si vin fiert, spunand rugaciuni creand astfel un ceremonial. Se mai spune ca cenusa care ramanea in vatra proteja casa de fulgere si de forta malefica a diavolului.

In prima jumatate a secolului XX bucatarii francezii au creat un desert delicios. Prajitura este in forma de buturuga, astfel ca si numele este unul sugestiv. Se numeste La Buche de Noel (Buturuga de Craciun). Traditia spune ca acest tort se face pe baza de crema de unt. Aromele principale sunt: vanilie, praline, cafea, ciocolata, lichior. O data preparat acesta trebuie decorat cu atribute specifice Craciunului, din zahar sau material plastic.

images (4)

RETETA BUCHE DE NOEL

Ingrediente:

Pentru blat: 250 gr faina

2 linguri cu varf de cacao

250 gr zahar

6 oua

un plic de zahar vanilat

un praf de sare

Pentru crema: 3 oua

250 gr zahar

4 linguri de cacao

200 gr unt

5 linguri lapte

Mod de preparare:

Bateti albusurile spuma. Galbenusurile le frecati cu un praf de sare si cu zaharul + zaharul vanilat pana isi dubleaza volumul, devenind astfel o crema albicios-spumoasa. Amestecati cele doua compozitii alternand cu faina. Dupa aceea turnati compozitia intr-o tava intinsa, tapetata bine cu unt si predati totul cuptorului incins bine, reducand focul la mediu-potrivit. Lasati la copt circa 25-30 minute. Cand este gata copt, lasati-l putin la racorit in tava dupa care il scoateti pe un prosop curat si umed si il rulati strans. Il lasati asa pana se raceste complet.

Pentru a face crema trebuie sa frecati ouale cu zaharul, cacaua si laptele, pe baie de aburi, pana se ingroasa. Trebuie avut grija astfel incat bulbucii de apa fierbinte sa nu atinga fundul oalei in care faceti crema. Amestecati continuu si aveti grija sa nu fiarba. Cand este bine ingrosata luati de pe foc si adaugati untul taiat cubulete si omogenizati. Dati la rece.

Cand blatul si crema sunt reci treceti la asamblarea prajiturii. Desfaceti blatul si umpleti-l cu ¾ din crema dupa care il rulati inapoi.

Taiati pe urma o bucata din rulada, cu o taietura oblica, si puneti-o alaturi de rulada mare, ca si cum ati forma o creanga. Asa ati facut o buturuga extrem de delicioasa.

Cu restul de crema imbracati buturuga de rulada in totalitate si cu ajutorul unei furculite trasati niste dungi care vor incerca sa sugereze scoarta unui copac.

images (5)

Sursa: bucatar as

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>