Pages Navigation Menu

Karlovy Vary – rafinament absolut

Karlovy Vary – rafinament absolut

12_91_1306482061_485489_max

In centrul Europei, la doar o ora de capitala Cehiei, se afla o statiune balneara care reprezinta intruchiparea perfecta a zicalei “Omul sfinteste locul”. Aceasta este cunoscuta drept Karlovy Vary sau Carlsbad (“Baile lui Carol”). Legenda spune ca, in timp ce se afla la o partida de vanatoare in padurile de pe aceste domenii, imparatul Sfantului Imperiu Roman, Carol al IV-lea a zarit un cerb. In urmarirea animalului a fost nevoit sa treaca prin apa unui izvor termal, iar aceasta i-a vindecat o rana pe care o avea la un picior. Recunoscator si uimit de cele petrecute, a hotarat la data de 14 august 1370 ca asezarea sa primeasca numele sau.

Secolul al XVIII-lea a fost momentul de inflorire si de recunoastere pe plan continental si, in scurt timp, devenea locul preferat al elitelor, iar aceasta traditie a fost pastrata sub orice dominatie (austro-ungara, nazista sau comunista).  Tarul Petru I, Franz Joseph I, Goethe, Beethoven, Mozart, Paganini, Chopin, Turgheniev, Schiller sau Freud au fost doar cateva dintre personalitatile ilustre care s-au cazat aici de-a lungul anilor.

Si astazi, politicieni, actori si oameni de afaceri se bucura de binefacerile celor treisprezece izvoare (care vindeca alergii, afectiuni hepatice, biliare, renale sau gastro-intestinale), dar si de aerul curat, de palatele si hotelurile in stil Art Nouveau sau baroc.

Sursele de apa tamaduitoare sunt acoperite de pavilioane cu coloane, impodobite cu statui si flori. In centrul statiunii putem admira Colonada Parc, Colonada Morii, Colonada Izvorului Fierbinte, Colonada Pietei sau Colonada Castelului, opere de arta arhitecturala, construite in perioade diferite, din materiale diverse (lemn, fonta sau piatra) si care adapostesc spatii de recreere, locuri pentru orchestra sau expozitii.

Indiferent ca veti alege sa urcati la Turnul Dianei, sa va plimbati cu caleasca sau trenuletul, sa faceti turul magazinelor elegante, dar piperate sau pur si simplu veti contempla natura de pe o banca, Karlovy Vary va va introduce intr-o atmosfera de poveste.

Daca timpul va permite, va recomand sa vizitati atelierul de aragonit de la subsolul Colonadei Morii si Muzeul Sticlei Moser, unde fauritorii de obiecte din cristal va vor uimi cu demonstratiile lor.

Nu uitati sa ii bucurati pe cei de acasa! Portelanurile, gravurile, cristalul de cea mai buna calitate sau sticlutele de bitter Becherovska (o bautura devenita un brand international) sunt cele mai reprezentative optiuni.

Fie ca ati ajuns pentru mai multe zile, la tratament sau la Festivalul de Film (ce se desfasoara in fiecare an, in perioada iunie-iulie), fie ca va aflati in trecere sau intr-o excursie de o zi, celebra localitate ceha va va incanta cu linistea, frumusetea si bogatia si va veti crede pentru putin timp printi sau printese.

Foto: www.karlovy-vary.cz

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>