Pages Navigation Menu

Kafka on the shore

Kafka on the shore

kafka-pe-malul-marii_web

M-am apucat sa scriu intr-un moment de insomnie, ma tot uit la ceas cum refuza sa treaca de 2:06 AM. Parca ma regasesc in “Kafka on the shore” (prefer titlul din limba engleza) unde timpul nu are aceeasi trecere ca in viata de zi cu zi. Dar totusi cat dureaza o ora pentru un elev la un curs de chimie asteptand pauza si cat dureaza o ora pentru un soldat care-si revede familia dupa o perioada indelungata.

Romanul este impartit pe doua planuri care alterneaza si care sunt destinate sa se intalneasca. In primul plan avem un baiat de 15 ani, Kafka Tamura, care fuge de acasa si gaseste adapost intr-o biblioteca privata dintr-un oras indapartat. Acesta incearca sa afle de ce mama si sora sa au fugit de acasa si totodata incearca sa scape de un blestem bizar pe care tatal sau i l-a profetit. Cel de-al doilea plan se axeaza pe Nakata, un batranel ce sufera de un handicap mintal rezultat in urma unui experiment militar din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Nakata nu este un tip obisnuit, el poate comunica cu pisicile si este angajat de multe ori sa gaseaca pisici pierdute. Ultimul angajament de acest fel il indruma catre o aventura plina de mister si intamplari paranormale prin care trece alaturi de Hoshino, un sofer de tir care ajunge sa-si reevalueze viata pe parcurs. Personaje cu nume ca Johnnie Walker si Colonelul Sanders aduc un plus de deliciu lecturii. Pana la urma, orice capitalist respectabil ii recunoaste.

Eu sunt fan Murakami datorita personajelor pe care le creeaza; si in “Kafka on the shore” ca si in celelalte romane ale sale gasim personaje extrem de bine conturate, oameni modesti in schimb plini de mister si cu o personalitate puternica. Ador mentalitatea acestora, usurinta cu care accepta lucrurile inexplicabile ce au loc in jurul lor, felul in care isi urmeaza instinctul indiferent de situatie, netinand cont de regulile societatii (haters ‘gonna hate oricum…). Murakami reuseste sa introduca minimalismul in literatura si sa-i dea substanta.

Din “Kafka on the shore” nu lipsesc scenele erotice (porno) tipice lui Murakami, insa multe dintre ele parca nu-si au rostul (imi cer scuze fanilor Fifty shades of Grey).  Autorul spune ca a presarat romanul cu o serie de enigme si ca sunt necesare mai multe lecturi pentru a descifra tot intelesul.

Nota mea, 4/5, poate din motivul ca o singura lectura nu este de ajuns, insa eu prefer sa caut urmatoarea carte preferata decat sa o recitesc pe ultima.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>