Pages Navigation Menu

Jupiter resusciteaza comete aflate in stare latenta

Jupiter resusciteaza comete aflate in stare latenta

Campul gravitational al planetei Jupiter a readus la viata un grup de comete aflate in stare latenta de cateva mii sau chiar milioane de ani. Acestea provin din centura de asteroizi dintre Marte si Jupiter, cunoscuta sub numele de “cimitirul cometelor”. Descoperirea contrazice teoria precedenta emisa de NASA in care cometele din respectiva centura au ars in intregime de-a lungul timpului.

nasa3

Cercetarile unor astronomi columbieni arata ca forta gravitationala a atras cometele inactive mai aproape de Soare, iar caldura a reaprins douasprezece dintre ele. Un studiu coordonat de profesorul Ignacio Ferrin de la Universitatea Anitoquia din oraşul columbian Medellin, concluzioneaza ca procesul modifica forma orbitelor cometelor, iar astfel distanta maxima dintre ele si Soare scade. Energia electrica pe care cometele o capata datorita vitezei este scanteia de care au nevoie pentru a fi aprinse.

nasa1

Cometele sunt cele mai mici corpuri naturale din Sistemul Solar, cu diametre de cativa kilometri, alcatuite din roci si gheata. La contactul cu caldura puternica, o parte din gheata se transforma in gaze luminate de raze si modelate de vanturile solare. Rezultatul este coada caracteristica. Majoritatea cometelor observate au orbite eliptice, asadar se apropie destul de rar de Soare si se impart in doua categorii:

  • Cometele cu perioada lunga care au nevoie de cateva mii de ani pentru a completa o orbita in jurul Soarelui.
  • Cometele cu perioada scurta care sunt in numar aproximativ de 500, create atunci cand cele cu perioada lunga trec suficient de aproape de Jupiter incat sa fie deviate pe traiectorii care completeaza orbita in jurul Soarelui mult mai repede.nasa2

Sursa: http://www.dailymail.co.uk, http://www.nasa.gov/ 

FOTO: http://www.nasa.gov/

2 Comments

  1. Este un subiect interesant. Insa lamurit, “Cometele sunt cele mai mici corpuri naturale din Sistemul Solar, cu diametre de cativa kilometri, alcatuite din roci si gheata”, iar asteroizii sunt…”sunt corpuri cerești mai mici decât planetele, dar mai mari decât meteoroizii (care pot avea diametrul de până la circa 10 metri), și nu sunt comete. Deosebirea dintre asteroizi și comete se face în prima fază (în momentul în care este descoperit corpul repectiv), după aspectul său vizual: cometele trebuie să aibă o “coamă” perceptibilă (o “atmosferă” densă), în timp ce asteroizii nu au așa ceva. Ulterior, stabilirea formei orbitei determină clasificarea obiectului într-o anumită categorie. Majoritatea cometelor au orbite foarte excentrice, multe din ele evoluând pe orbite parabolice.

    Asteroizii variază foarte mult ca mărime, de la câteva sute de kilometri în diametru pâna la roci de numai câteva zeci de metri. Câțiva dintre cei mai mari au formă sferică și se aseamănă cu planete în miniatură. Totuși, în vasta lor majoritate asteroizii sunt mult mai mici și au o formă neregulată. Compoziția fizică a asteroizilor este diversă, și în multe cazuri e prea puțin ințeleasă. Astfel, unii asteroizi sunt corpuri solide de rocă cu un conținut metalic mai mic sau mai mare, în timp ce alții constau într-un conglomerat de roci, format datorită forței gravitației
    “-copat de pe Wicipedia. Asa ca sa inteleg mai bine.

  2. Am copiat de pe Wikipedia, recunosc ca am gresit exprimarea gramaticala. dar ma grabesc sa scriu si abea apoi vad ce a iesit.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>