Pages Navigation Menu

Julius Popper, romanul care a cucerit Tara de Foc

Julius Popper, romanul care a cucerit Tara de Foc

Explorator, inginer si cartograf, Julius Popper a avut o viata aventuroasa.

Pentru activitatile sale de explorari aurifere, colonizare si explorare, cartografiere si organizare civica a Tarii de Foc, romanul de etnie evreiasca Julius Popper a fost numit “Conchistadorul roman al Patagoniei”.

Juli0_Popper

Nascut la Bucuresti in 1857 ca cetatean al Imperiului Otoman, Romania nefiind inca un stat suveran, Popper a studiat la Scoala de Poduri, sosele si mine din acelasi oras, la Scoala Politehnica si Scoala Nationala de poduri si sosele din Paris, completandu-si educatia cu studii la Sorbona in domeniul fizicii, chimiei, meteorologiei, geologiei, geografiei si etnografiei. Nu trebuie uitata afinitatea sa deosebita pentru limbi straine. Vorbea fluent romana, germana, idis, engleza, spaniola, portugheza si franceza si avea notiuni de italiana, latina si greaca.

Primele sale calatorii l-au purtat in Constantinopol, apoi in Egipt, unde lucreaza la construirea Canalului Suez, Orientul Mijlociu, India, China si Japonia. In aceasta perioada incearca sa rezolve problema cetateniei romanesti si intretine o stransa corespondenta cu Academia Romana. Neprimind cetatenia datorita apartenentei sale religioase, Popper paraseste pentru totdeauna patria.

Continua calatoriile vizitand si lucrand in Siberia, Alaska, Canada si Statele Unite. Participa la programul de canalizare si urbanizare a New Orleansului apoi proiecteaza si sistematizeaza orasul si portul Havana din Cuba. Continua cu activitati jurnalistice si de cartografiere in Mexic.

In acest timp, in sudul extrem al Americii de Sud, conflictul dintre Chile si Argentina pentru colonizarea Patagoniei era in plina desfasurare. Chile fondase Punta Arenas in 1848 in timp ce Argentina incepuse o controversata campanie de exterminare a populatiilor indigene. Dupa aproape o jumatate de secol de tensiuni, cele doua tari semneaza un tratat de pace in 1881 prin care isi impart teritoriul disputat. Argentina primea 22.000 km patrati iar Chile 50.000. Guvernatorul argentinian isi stabilea resedinta la Ushuaia si ambele tari incepeau o cursa a colonizarii ce sperau sa se concretizeze in obtinerea controlului total asupra Patagoniei. Descoperirea de zacaminte aurifere in partea argentiniana va inrautati lucrurile prin atragerea cautatorilor de aur chilieni de peste granita. O prima incercare de exploatare a minereului esueaza.

chl_07_Tierra-del-Fuego

Aflat in Brazilia anului 1885 si auzind vesti despre descoperirea minereurilor aurifere, Popper pleaca in Buenos Aires. Romanul reuseste sa convinga autoritatile si o companie de explorare sa ii finanteze o prima expeditie. Rezultatele si datele stranse ii asigura o a doua expeditie, mai de lunga durata.

La 7 septembrie 1886, Julius Popper se imbarca pe un vapor englez cu destinatia nordul Insulei Mari a Tarii de Foc. Bagajul sau continea instrumentar geologic, arme, aparate fotografice, o duzina de catari, alimente, imbracaminte de iarna si cativa cai. Grupul era format din: Julius Popper, in calitate de sef, inginer, capitan, mineralog, cronicar al expeditiei si fotograf; Julius Carlson, inginer minier si metalurgist si cativa colaboratori pe partea tehnica. La Punta Arenas (Chile), recruteaza si un grup de salahori (peoni), in total, 18 oameni. Popper ceruse autorizatie pentru a transporta si oameni inarmati, ca o garda personala. Traverseaza Stramtoarea Magellan si, dupa o scurta oprire la Punta Arenas debarca in Golful Porvenir si traverseaza insula, ajungand in Golful Inutil la San Sebastian, stabilindu-se in nordul golfului aflat la Oceanul Atlantic in punctul unde incepe peninsula care inchide golful prin partea de est. Asa cum prevazuse, plajele atlantice ale Tarii de Foc contineau aur, intr-o cantitate mai mare decat in restul Patagoniei.

Succesul nesperat al expeditiei duce la infiintarea „Compañía Anónima Lavaderos de Oro del Sur” ce ii sprijina activitatea. In concluziile prezentate de el la Buenos Aires, Popper afirma: „Tinand cont de caracterul general al tarii (Tara de Foc), inclin sa cred ca viitorul sau este reprezentat de doua industrii importante. Prima dintre ele, cea mai productiva, constă in exploatarea zacamintelor aurifere si va servi pentru introducerea celei de-a doua, mai pozitiva si fecunda, care este cresterea ovinelor”.

O data obtinute actele de concesionare a teritoriilor descoperite, Popper se intoarce in golful San Sebastian. Intemeiaza o localitate numita El Paramo (Pustiul), astazi Rio Grande, construieste o instalatie de spalare a aurului si multe locuinte pentru viitorii colonisti. El Paramo a fost doar prima localitate, urmandu-i in scurt timp Beta, Cullen si Carmen Sylva. Popper achizitioneaza o ambarcatiune “Maria Lopez” si construieste o statie de pompare a apei marine actionata de 2 motoare cu aburi, un sistem de jgheaburi si site, o forja, o linie de decovil pentru transportul vagonetelor si o instalatie care valorifica forta valurilor. In scurt timp reuseste sa produca un 1 kg de aur pe zi.

Succesul atrage un val de cautatori de aur. Pentru a proteja instalatiile, Popper infiinteaza o armata de mercenari austrieci si iugoslavi echipata cu uniforme in stil prusac. Infiinteaza un comisariat de politie cu 12 jandarmi.

Viata in colonii nu era usoara. O data a trebuit sa urmareasca si sa prinda o banda de hoti ce fugise cu 24 kg de aur. Marea sa batalie va fi insa cea de la colonia Beta, o confruntare ce a stabilit clar granitele dintre cele 2 tari, privand Chile de un teritoriu vast.

Atacat de civili inarmati si trupe chiliene mult superioare, Popper foloseste o strategie din razboaiele daco-romane. Inaintand o linie de cai pe care erau amplasate manechine deghizate in soldati, romanul i-a lasat pe chilieni sa isi descarce armele in acestea. A atacat viguros apoi trupele chiliene punandu-le pe fuga.

De-a lungul anilor, Popper a emis monede si timbre cu numele sau, s-a luptat atat cu chilienii cat si cu guvernatorii locali argentinieni gelosi pe succesul sau. A reusit chiar demiterea a 2 dintre ei.

Spirit vizionar, a dotat Tara de Foc cu instrumentele esentiale functionarii unei societati: a elaborat legi si regulamente, i-a pedepsit pe cei care le incalcau, a infiintat o politie locala, a organizat un serviciu postal, a creat o flota care facea curse periodice intre El Paramo siPunta Arenas. Se poate spune ca a revolutionat intreaga societate argentiniana, creand germenii capitalismului intr-o lume de agricultori si crescatori de vite.

Dupa afirmatiile sale consemnate in registrele oficiale din Buenos Aires si Punta Arenas, Popper ar fi extras din Tara de Foc 600 kilograme de aur.

Mai mult, o serie de toponime din Patagonia sunt romanesti. Putem gasi raul Ureche, muntii Lahovary, Manu si Rosetti, Rio Rosetti, Punta Sinaia. Regina in numele careia a declarat ca a „cucerit” Tara de Foc a fost si ea imortalizata pe insula prin Muntii Carmen Sylva (numele de scriitoare al Reginei Elisabeta I a Romaniei).

Sase ani de la inceputul expeditiilor, cu intreprinderile in stare de degradare datorita incursiunilor banditilor chilieni, aflat in plin proces intentat de membrii protipendadei argentiniene si de fostii guvernatori deranjati de succesul romanului, acesta este gasit mort, la numai 36 de ani in casa sa la 6 iunie 1893. Era in toiul pregatirilor pentru o expeditie catre Polul Sud.

A ramas in memoria colectiva argentiniana ca fiind colonizatorul Patagoniei, bulevardul principal al celei mai sudice metropole americane ii poarta numele, iar memoria sa este pastrata in Punta Arenas, Buenos Aires, Ushuaia, New Orleans si Havana.

Declara cu regret  „M-am nascut roman, sunt roman si voi muri roman, desi ma gasesc in marile antarctice.”

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>