Pages Navigation Menu

Jon Crispin, fotografia, valizele si azilul de nebuni

Jon Crispin, fotografia, valizele si azilul de nebuni

foto1

Scriitorul francez Andre Gide scria undeva ca in viata intalnesti atat de putini oameni carora ai vrea sa le umbli in valiza! Iata povestea unui fotograf care a surprins exact aceasta curiozitate, se numeste Jon Crispin.

Totul incepea in anul 1995 atunci cand in podul fostului azil de nebuni Willard din New York au fost gasite 400 de valize care datau din anii 1910-1960.  Pacientii care au fost internati de catre rude au venit la azil fiecare cu o valiza in care si-au impachetat toate obiectele de care credeau ca vor avea nevoie. Majoritatea nu au mai plecat (institutia era pentru cei cu boli mentale cronice), valizele lor au fost depozitate dupa moartea fiecaruia in pod, iar pacientii au fost inmormantati peste strada de azil, mormintele lor nefiind marcate cu nume, ci cu numere. Crispin spunea intr-un interviu despre aceasta drama sinistra a pacientilor: ʺFamiliile i-au abandonat. Le-au dat cate o valiza si i-au internat. (…) Acesti oameni erau practic prizonieri inauntru.ʺ Crispin isi propune, fascinat de aceasta istorie si mai ales de povestile posesorilor valizelor, sa recompuna fiecaruia o imagine vie si intr-un fel sa ii redea societatii pe acesti prizonieri. Fotografiile precum si informatiile pe care ni le furnizeaza acelasi Crispin, care a facut sapaturi informandu-se despre obiecte si despre identitatile oamenilor, exprima dezolare si tristete – fiecare valiza este totusi  un fel de capsula a timpului a unui om abandonat, internat, uitat, apoi inmormantat nici macar sub propriul nume, identitatea lui devenind o cifra.

In 2003 s-a organizat o expozitie cu respectivele valize, in 2011 Crispin a organizat o strangere de fonduri care sa-i faciliteze fotografierea lor si din cate inteleg valizele sunt si acum in posesia New York State Museum. Acest proiect este din mai multe puncte de vedere unul tragic, reproducem mai jos cateva imagini. E foarte greu totusi sa alegem doar cateva pentru ca toate sunt speciale, e de parca ai alege povestea vietii cuiva in detrimentul alteia. ʺIncerc sa le fac sa arate la fel de frumoase precum sunt (…) scopul meu ca fotograf este sa-i determin pe oameni sa reactioneze.ʺ – adauga Crispin.

Peter L. a cumparat un ziar din Syracuse inainte sa fie internat – 22 martie 1941:

foto2

Irma M. a avut mai multe valize, lucrurile sale erau aranjate in boxe de muzeu cand Crispin le-a fotografiat. O boxa era plina cu partituri. Crispin a gasit si un mic jurnal:

foto3 foto5 foto4

foto6

Josephine S. avea 25 de ani atunci cand a fost internata in 1898:

foto7

Acestea erau un soi de dispozitive asemanatoare cu maturile, erau foarte grele iar pacientii le foloseau pentru a se deplasa de-a lungul coridoarelor. Lui Crispin i s-a explicat ca podelele aveau mereu nevoie de intretinere, aceste obiecte aveau deci un dublu rol:

foto8

 

Pentru mai multe imagini mergeti pe blogul lui Jon Crispin – http://joncrispin.wordpress.com sau pe site-ul proiectului: http://www.willardsuitcases.com/

Surse: dailymail.co.uk, npr.org.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>