Pages Navigation Menu

Izbucul Tauz – cea mai spectaculoasa pestera scufundata din Romania

Izbucul Tauz – cea mai spectaculoasa pestera scufundata din Romania

Izbucul Tauz

Izbucul Tauz din Apuseni este o destinatie ideala pentru cei care iubesc natura, cei care sunt interesati de formele carstice unice sau sunt pasionati de scufundarile subacvatice. Izbucul Tauz este considerat cea mai mare si spectaculoasa pestera scufundata din Romania, avand o adancime ce depaseste 100 de metri, fiind declarat monument al naturii. Numit si Izbucul de la Moara lui Filea, acesta este situat pe valea Garda Seaca, pe drumul ce duce catre catunul izolat Casa de Piatra si catre Pestera Coiba Mare.

            Dar ce este un izbuc? Un izbuc poate fi definit ca si „gura” de iesire dintr-o pestera sau galeria carstica inundata a unui rau sau a unui parau, catre suprafata. Izbucul are un caracter intermitent, adica dupa umplerea cavitatii cu apa, presiunea apei face ca izvorul sa tasneasca precum un gheizer cu apa rece, la intervale de timp regulate.

Drumul catre Izbucul Tauz este accesibil pentru toata lumea, iar timpul de parcurgere este de aproximativ 30 de minute, fiind inconjurat in trei parti de stanci, dar si de o padure de foioase. Prin Izbucul Tauz ies la lumina apele care intra in subteran prin pestera Coiba Mare si Coiba Mica.

Primele tentative de exploatare a sistemului de pesteri din care face parte si Izbucul Tauz, au fost facute in anul 1982, de catre scufundatorul de origine maghiara Czako laszlo, care a reusit sa inainteze aproximativ 55 de metri. Pestera atinge o lungime scufundata de 105 metri si o lungime totala de peste 400 de metri, iar apa care intra in cele doua pesteri parcurge o lungime de peste 4 kilometri pentru a ajunge la suprafata prin Izbucul Tauz.

Din cauza adancimii sale mari, Izbucul tauz a devenit unul dintre cele mai ravnite locuri de speologii din Europa. Aici si-a pierdut viata in anul 2002, un explorator experimentat din Polonia, speologul Rafal Garski, la peste 80 de metri adancime, fiind prins de curentii puternici din pestera inundata. In memoria sa exista o placa de bronz pe unul dintre peretii de stanca.

In 2009, inclusiv celebrul Bear Grylls, supravietuitorul de la Discovery, a filmat aici cand a fost in Romania. La finalul aventurii sale din Apuseni, Bear Grylls a ajuns pe marginea stancilor sub care se afla si Izbucul Tauz, de unde a sarit in apa.

 

Surse: adevarul.ro; totb.ro

Surse foto: ecomunitate.ro; romania.infoturism.ro

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>