Pages Navigation Menu

Istoria premiilor Oscar in cifre

Istoria premiilor Oscar in cifre

oscars

Gala de decernare a premiilor Oscar va avea loc duminică, la Los Angeles. Lungmetrajele “Birdman” şi “The Grand Budapest Hotel” au primit cele mai multe nominalizări – câte nouă – inclusiv la categoria “cel mai bun film” şi sunt marile favorite la cea de-a 87-a ediţie a premiilor Oscar. Gala va fi prezentată de actorul Neil Patrick Harris.

Dar sa ne uitam putin in urma…

Kathleen Kennedy şi Steven Spielberg sunt producătorii cu cele mai multe nominalizări la Oscar (“la categoria cel mai bun film”), fiecare cu opt selecţii.

Persoana care a câştigat cele mai multe premii Oscar este Walt Disney, cu 22 de trofee (22 competitive şi 4 onorifice), fiind de asemenea cel care a câştigat cele mai multe premii ale Academiei într-un an – 4. De asemenea, femeia care a câştigat cele mai multe premii Oscar este designerul de costume Edith Head, cu opt trofee.

12 este recordul nominalizărilor la categoria celui mai bun regizor, deţinut de William Wyler.

John Ford deţine recordul pentru cele mai multe Oscaruri obţinute pentru regie – 4.

Kathryn Bigelow este prima femeie premiată cu Oscar pentru regie – în 2010, pentru “The Hurt Locker”.

14 este recordul nominalizărilor obţinute de un film, deţinut ex-aequo de “Totul despre Eva” (1951) şi “Titanic” (1998).

11 este recordul premiilor Oscar câştigate de un film, deţinut la egalitate de “Ben-Hur”, “Titanic” şi “Stăpânul Inelelor: Întoarcerea Regelui”.

“The Lord of the Rings: The Return of the King” (2003) este şi filmul cu cele mai multe premii în toate categoriile la care a fost nominalizat – 11.

Trei filme au primit cvintetul de mari trofee Oscar – “cel mai bun lungmetraj”, “cel mai bun regizor”, “cel mai bun rol principal masculin”, “cel mai bun rol principal feminin”, “cel mai bun scenariu adaptat/ original”: “It Happened One Night” (1934), “Zbor deasupra unui cuib de cuci/ One Flew Over the Cuckoo’s Nest” (1975), “Tăcerea mieilor/ The Silence of the Lambs” (1991).

10 ani este vârsta celei mai tinere actriţe care a obţinut vreodată un premiu Oscar: Tatum O’Neal, în 1974. O’Neal deţine recordul şi pentru cel mai tânăr câştigător de Oscar în toate categoriile. Justin Henry este cel mai tânăr nominalizat la premiul Oscar – la vârsta de 8 ani, pentru rolul din filmul “Kramer contra Kramer” (1979).

Gloria Stuart a fost cea mai în vârstă nominalizată la Oscar, la 87 de ani, pentru rolul din “Titanic” (1997), în timp ce cel mai în vârstă câştigător al unui Oscar este Christopher Plummer (82 de ani, în 2012, pentru rolul din “The Beginners”).

6 ani este vârsta celei mai tinere actriţe care a obţinut un premiu Oscar onorific – Shirley Temple, în 1935, în timp ce actorul Eli Herschel Wallach a fost cel mai în vârstă premiat cu un Oscar onorific, la 94 de ani, în 2010.

Cea mai tânără nominalizată în categoria “rol principal feminin” este Quvenzhané Wallis, 9 ani, pentru “Beasts of the Southern Wild”, iar cea mai în vârstă este Emmanuelle Riva, 85 de ani, pentru “Amour”.

“Avatar” şi “Up” au fost primele pelicule 3D nominalizate la Oscar pentru cel mai bun film, în 2009, în timp ce “The Lord of the Rings: The Return of the King” (2003) a fost primul film fantasy premiat cu Oscar.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>