Pages Navigation Menu

ISLANDA renunță la Uniunea Europeană. Motivul

ISLANDA renunță la Uniunea Europeană. Motivul

Ministrul islandez de Externe Gunnar Bragi Sveinsson a transmis printr-un comunicat de presă că Islanda a renunțat la aderarea la Uniunea Europeană (UE).

Islanda si UE

Joi, oficialii islandezi informau că au decis să nu reia negocierile de aderare la blocul celor 28 de state, fără să prezinte motivele acestei hotărâri.

În comunicatul de presă citat de Wall Street Journal (WSJ) în pagina electronică se arată că Guvernul de la Reykjavik (capitala Islandei) a luat această decizie în urma unor consultări extinse cu Bruxellesul, în ultimele săptămâni.

“Guvernul consideră că Islanda nu mai este stat candidat şi solicită UE să acţioneze în consecinţă din acest moment”, conform sursei precizate.

Islanda a fost dur afectată de criza financiară, după ce trei bănci s-au prăbuşit în timpul crizei din 2008. Aceste probleme au alimentat susţinerea faţă de aderarea la UE, iar Islanda şi-a prezentat candidatura în 2009. Însă susţinerea publică a scăzut după izbucnirea crizei datoriilor suverane şi din cauza unor disensiuni cu Bruxellesul asupra cotelor de pescuit.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>