Pages Navigation Menu

Inventii aparute dintr-o pura intamplare – partea I

Inventii aparute dintr-o pura intamplare – partea I

Mai tineti minte desenul animat ,,Dexter’s Laboratory”? De foarte multe ori micutul inventator incerca sa faca o noua inventie. Atunci cand nu-i ieseau planurile afirma mereu: ,,This is not a good day for scienceʺ. (,,Aceasta nu este o zi buna pentru stiintaʺ.) Astfel au putut spune si acei inventatori care au incercat sa creeze ceva si a iesit in schimb altceva.

Noi putem sa-i contrazicem si sa declaram ca aceea zi putea fi perfecta pentru stiinta. De pilda, cuptorul cu microunde sau fulgii de porumb sunt doua dintre inventiile care au aparut accidental.

Va vom prezenta mai jos cateva dintre inventiile care nu erau programate sa existe dar care au devenit importante achizitii pentru oameni.

Jucaria Slinky: V-ati jucat cu asa ceva cand erati mici? Jucaria multicolora este prima pe lista inventiilor aparute din pura intamplare. Jucaria a fost inventata de inginerul naval  Richard Jones. El dorea de fapt sa creeze un aparat pentru masurarea energiei. Dar, din pura intamplare atunci cand lucra cu arcurile sub tensiune, unul din ele a cazut pe podea. Spre surprinderea lui, spirele au inceput sa se miste si sa se balanseze.

inventions-2

Cuptorul cu microunde:  Desi extrem de folositor, nici cuptorul cu microunde nu a fost descoperit cu intentie, ci tot accidental. Percy LeBaron Spencer cerceta un magnetron, un fel de tub care elibera energie de inalta frecventa. La un moment dat, cercetatorul a observat ca ciocolata lasata in buzunar s-a topit. Spencer s-a concentrat ulterior asupra dezvoltarii acestui magnetron intr-o masinarie mai complexa si mai utila. De-abia in 1945 este inventat si patentat cuptorul cu microunde.

inventions-4

Fulgii de porumb: Fratii Kellogg au descoperit intamplator deliciosul aliment. Dupa cum bine stim fulgii de porumb reprezinta preferata americanilor si nu numai la micul dejun. Intr-o zi autorii au pus graunte la fiert, dar au uitat de ele. Mixtura era mucegaita, dar produsul rezultat era uscat si tare. Dand la o parte mucegaiul au descoperit fulgii de porumb.

 

Artificiile –  Va puteti imagina cum ar fi o sarbatoare fara artificii? Sau cum ar fi fost cantecul trupei Vunk, ,, Artificii pe tavan, daca nu ar fi existat artificiile? Artificiile sunt o inventie ,,made in China” foarte utilizata. Ele au aparut acum mii de ani intr-o bucatarie chineza. Un bucatar a amestecat intr-un tub de bambus, carbune, sulf si alte substante, care aprinse au dat nastere la cunoscutele artificii.

inventions-3

Din cele relatate, putem deduce ca multe dintre inovatiile si inventiile omenirii s-au nascut in mod incidental. Dar, pentru ca rezultanta sa fie materializata este necesar un dezvoltat spirit de observatie.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>