Pages Navigation Menu

Intoarcerea legendelor

Intoarcerea legendelor

Sunt putini aceia care stiu ca grifonul (aparatorul lui Zeus din mitologia greaca) si pasarea uriasa care il trece pe Fat-Frumos pe Taramul Celalalt (din basmele populare romanesti) au o muza comuna. Este vorba despre Gypaetus barbatus, zaganul sau ceahlaul (cum ii spuneau dacii) – o vietuitoare maiestuoasa (pana la 9 kilograme, cu o anvergura a aripilor de 280 cm), neinfricata si solitara, care a stapanit mult timp crestele Carpatilor. Din nefericire, romanii au invinovatit zaganul pentru reducerea populatiei de capre negre si au gasit de cuvinta sa il extermine (in 1938, in Muntii Cozia – era consemnata impuscarea ultimului exemplar).

Zagan

De putin timp, insa, specialistii au confirmat cu bucurie reaparitia zaganului in Mehedinti, Covasna si Muntii Macinului, iar o asociatie de profil a cerut deja ajutorul Centrului de Reproducere a Pasarilor Rapitoare de Zi si Noapte din Viena pentru a reintroduce aceasta specie in Parcul National Retezat.

Gratie unui program de repopulare bine pus la punct de iubitorii naturii din Ungaria, o alta inaripata “cu greutate” (aproximativ 16 kilograme) a revenit pe meleagurile noastre. Dropia (Otis tarda) era o fiinta emblematica pentru Baragan, Campia de Vest si Dobrogea, insa exploatarea agricola intensiva a acestor zone din era comunista a dus la disparitia acesteia.

Dupa surprinzatoarea prezenta a patru exemplare in 2007, Societatea Ornitologica Romana, prijinita de BirdLife a pornit un program de monitorizare in judetele Bihor, Arad si Timis, iar rezultatele sunt satisfacatoare, constatandu-se mai multe zone pentru cuibarit.

Dropii

Salutam, asadar, intoarcerea acestor adevarate legende si speram ca proiectele sa aiba sorti de izbanda, mai ales ca Romania a mai aratat – in cazul ursului brun (locul 1ca numar de exemplare in Europa) si a rasului (locul 2 in lume) – ca poate gestiona situatii dificile si ca poate reprezenta, atunci cand vrea, un exemplu.

Sursa foto: www.photoforum.ru ; www.ng.hu

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>