Pages Navigation Menu

Interviu cu ALEX NITA, fost concurent MASTERCHEF

Interviu cu ALEX NITA, fost concurent MASTERCHEF

„Zâmbetul celui care gustă preparatul este indicatorul reuşitei” (Alex Niţa, fost concurent Masterchef)

 

A fost puţin ciudat să realizez cât de puţine lucruri ştiu despre gătit după ce-am stat de vorbă cu Alexandru Niţă, unul dintre concurenţii celui de-al patrulea sezon al emisiunii „Masterchef”.

M-a întâmpinat cu o seninătate molipsitoare, contrară percepţiei mele cum că chefii sunt persoane expansive, care nu stau o clipă locului în bucătărie.

 02

Care este povestea ta şi cum s-a dezvoltat pasiunea pentru gătit?

Alex Niţă: Sunt mezinul familiei. Ai mei îşi doreau foarte mult o fată, dar am apărut eu. Sunt nenumărate  năzdrăvăniile pe care le făceam împreună cu cei doi fraţi mai mari, deşi, de cele mai multe ori, eu eram ţinta lor de glume. Oricum, am avut foarte multe de învăţat de la ei.

Toate sărbătorile le petreceam în familie, iar în fiecare week-end mergeam cu ai mei în Cişmigiu, la plimbare. De fiecare dată mâncam şi pizza, ţin minte că era extraordinară.

Pasiunea mea pentru gătit s-a dezvoltat treptat. Încă din copilărie îmi plăcea să stau şi s-o privesc pe mama cum găteşte.

Între timp, am crescut, iar pe la vreo 17 ani i-am urmat pe-ai mei în Spania, într-un orăşel situat la 40 km de Barcelona. După trei luni am revenit în ţară, unde am urmat un curs de barman. A doua oară când am plecat în Spania, am rămas doi ani, timp în care am lucrat ca ospătar într-un hotel.

În singura mea zi liberă pe săptămână, îmi plăcea să mă rătăcesc prin oraşe cu harta în mână şi să vizitez toate obiectivele. Aşa am învăţat spaniola şi am strâns o mulţime de amintiri frumoase.

După întoarcerea în România, m-am angajat ca barman în diverse baruri şi restaurante, timp în care m-am familiarizat cu atmosfera agitată din bucătărie şi am reuşit să-i descopăr secretele.

În plus, îmi plăcea să experimentez acasă tot felul de reţete deosebite, iar prietenii mei erau tare încântaţi.

Cum de-ai ajuns să participi la „Masterchef”?

A.N: După o vacanţă petrecută în Grecia, unde m-am îndrăgostit de mâncarea grecească, am simţit că e momentul să fac o schimbare în viaţa mea.

În minte mi-au încolţit multe planuri, visuri, idealuri şi am realizat că, undeva, mereu am avut o dorinţă ascunsă de a mă afirma în bucătărie.

Cu experienţa acumulată, m-am înscris la emisiunea-concurs „Masterchef” unde voiam să-mi testez propriile limite.

05

Ce s-a întâmplat după experienţa „Masterchef”?

A.N: De fapt, atunci a început totul pentru mine.

Am legat prietenii frumoase chiar din timpul emisiunii, persoane dragi mie care m-au susţinut în diversele proiecte în care m-am implicat după terminarea sezonului 4 „Masterchef”.

Îndrumător mi-a fost d’Artagnan, (n.r. Alex Petricean), concurentul din primul sezon „Masterchef”. Am continuat să învăţ o mulţime de lucruri, iar unul dintre cele mai importante proiecte se numără PACPAC, conceptul care te aduce aproape de natură şi de un stil de viaţă sănătos. Astfel, am gătit în cadrul evenimentului Electric Castel 2014 din Cluj-Napoca.

De asemenea, am mai participat la o sesiune de gătit în Grădina Eden din Bucureşti. Pe lângă mâncarea delicioasă, distracţia a fost asigurată de toţi prietenii.

În continuare, planul meu este unul singur: acela de a crea un loc în care oamenii să se simtă ca la nişte prieteni acasă şi, bineînţeles, să mănânce preparatele mele create cu mult drag.

Unde putem mânca preparatele tale?

A.N: După o perioadă de colaborare cu restaurantul „Tapo” al chef-ului Florin Dumitrescu, m-am implicat într-un proiect în care am mare încredere şi în care mi-am pus toate speranţele.
Deocamdată, nu pot dezvălui prea multe detalii, pregătirile sunt în toi dar, foarte curând, sper eu, voi demara activitatea. Tot ce pot să spun este că se îmbină perfect cu toate planurile mele de până acum.

06

Ce trucuri ai în bucătărie?

A.N: Nu ştiu dacă se poate numi truc, dar eu comunic cu mâncarea.

La fel cum se întâmplă cu florile, cu plantele, în general, acestea simt energia pozitivă sau negativă şi reacţionează ca atare. Una este să găteşti atunci când eşti obosit sau nervos şi alta atunci când eşti relaxat, zâmbeşti şi ştii că, la final, va fi exact aşa cum îţi doreşti.

Sunt foarte atent la preparatele mele şi le acord toată atenţia necesară. Nimic nu este lăsat la voia întâmplării şi, tocmai de aceea, de fiecare dată, reuşesc să aduc zâmbetul pe buze celor care gustă mâncarea mea.

One Comment

  1. Ai grija cu P.R-ul ca nu face treaba buna :) )

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>