Pages Navigation Menu

Inscripţie romană veche de 2.000 de ani, descoperită în Ierusalim

Inscripţie romană veche de 2.000 de ani, descoperită în Ierusalim

download 

Arheologii israelieni au prezentat, marţi, o inscripţie gravată în piatră, veche de 2.000 de ani şi dedicată împăratului roman Hadrian, descoperită în Ierusalim, care, potrivit oamenilor de ştiinţă, aduce o serie de informaţii noi despre revolta iudeilor contra fostului imperiu, informează AFP.

Piatra, care are dimensiuni de 1 metru x 1,5 metri şi o greutate de o tonă, a fost descoperită în apropiere de Poarta Damascului, care duce în Oraşul vechi al Ierusalimului, şi a fost descrisă de Autoritatea israeliană pentru antichităţi drept “una dintre cele mai importante inscripţii în latină” descoperite în localitate.

Potrivit instituţiei citate, această piatră făcea parte, la origine, dintr-o poartă. Ea a fost descoperită deasupra unui rezervor de apă îngropat, care avea forma unui semicerc.

Recenta descoperire israeliană dovedeşte faptul că “aceste construcţii oficiale au fost realizate de romani” în Ierusalim în acel an, a precizat Rina Avner. Deşi ea nu permite rescrierea istoriei, această piatră “reprezintă o piesă nouă şi importantă în puzzle-ul pe care încercăm să îl reconstituim de ceva vreme încoace”, a concluzionat cercetătoarea israeliană.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>