Pages Navigation Menu

Inima pierduta a sultanului Suleyman Magnificul

Inima pierduta a sultanului Suleyman Magnificul

410px_suleyman_young_51134800_38375300

In ciuda eforturilor depuse de arheologii maghiari si turci, “inima pierduta” a sultanului Soliman I (Suleyman Magnificul) nu a fost gasita.

Asediul Szigetului a inceput in anul 1566 cand otomanii au cucerit orasul.  Insa, costul acestei victorii a fost urias. Insasi sultanul Soliman I a murit in urma acestui asediu. Inima si alte organe vitale au fost ingropate in Szigetvar.

Toate urmele s-au pierdut,  in urma jafurilor de razboi si a calamitatilor naturale, de-a lungul secolelor. Prim-ministrul turc, Recep Tayyip Erdogan, doreste in prezent sa descopere aceste ramasite, inainte de anul 2016, cand va avea cea de-a 450 comemorare a mortii sultanului.

Profesorul universitar, Norbert Pap, de la Universitatea Pecs, explica: “Cand maghiarii pasesc pe ruinele castelului Szigetvar isi imagineaza ca se plimba printr-un castel unguresc. Dar desigur, lucrurile nu stau astfel. Acesta a fost de fapt, un castel turcesc. Cel unguresc a fost distrus in asediul din 1566.”

Legenda spune ca Soliman I a ajuns pe colinele ce inconjoara regiunea  Zselic cu 100000 de soldati la inceputul lunii august 1566. Castelul se afla in drumul sau spre Viena, orasul pe care si l-a dorit sa il cucereasca. Cu toate acestea, Miklos Zrinyi, comandantul trupelor maghiare, si garnizoana sa au dus o lupta atat de eroica incat i-au determinat pe turci sa-si opreasca atacul.  Conducatorul trupelor maghiare a fost rapus in timp ce flacarile cuprindeau castelul. Despre Suleyman Magnificul se stie doar ca a murit in propriul cort la varsta de 72 de ani. Trupul lui a fost dus la Constantinopol. Inima a fost ingropata intr-un mormant care ulterior a devenit biserica catolica dedicata Fecioarei Maria, potrivit unei inscriptii de la biserica Turbeki.

Insa, profesorul Pap afirma ca aceasta afirmatie este un basm. Inscriptia a fost montanta din motive politice in anul 1916, in timpul Primului Razboi Mondial.

In prezent,  Norbert Pap si echipa de arheologi maghiari si turci, incearca sa gaseasca locul unde inima a fost ingropata. Desi exista mai multe harti, multe dintre acestea sunt inselatoare… astfel ca inima ramane in continuare pierduta.

Speram ca pana in anul 2016 sa se gaseasca locul in care a fost ingropata inima sultanului Suleyman Magnificul.

 

Sursa: bbc

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>